Search by category:
Egyéb kategória

Orrvérzés miatt ment az orvoshoz, ahol kiderült, lárvák élnek a fejében

Orrvérzés miatt ment az orvoshoz, ahol kiderült, lárvák élnek a fejében

Kulcsár Péter

2024. 03. 03., v – 08:50

Megállíthatatlanul vérzett az orra egy férfinek – végül kiderült, hogy nem szervi elváltozások okozták a panaszait.

A jacksonville-i orvosok 150 élő, lárvaállapotban lévő bogarat távolítottak el a hónap elején egy rákbetegségből korábban felépülő floridai páciens orrából és orrmelléküregéből. A férfi, akinek a személyazonosságát nem fedték fel, már október óta rosszul érezte magát, de csak február 9-én duzzadt meg annyira az arca és az ajkai, hogy kórházba menjen a panaszaival – számolt be a 24.hu.

Amikor az orvosok megvizsgálták, azt mondták neki, hogy mozgást látnak az orrában. Először csak egy tucatnyi lárvát fedeztek fel benne, amelyek az elhalt szövetekből táplálkoztak, ürülékük pedig komoly gyulladást okozott az arcüregben.

„A méretüket tekintve voltak eltérések, de a nagyobbak akkorák voltak, mint a kisujjam vége” – mondta az egyik kezelőorvos. Az orvos visszaemlékezése szerint egyes lárvák még csak kotorásztak és táplálkozási helyet kerestek maguknak az orr belsejében, míg más lárvák már bele rendesen voltak fúródva a szövetekbe.

A lárvák közvetlenül a páciens koponyaalapjához értek, közvetlenül az agya alatt voltak, és ha átmentek volna rajta, akkor akár meg is ölhették volna

– tette hozzá.

Azt egyelőre nem tudni, pontosan melyik bogár lárváiról lehetett szó, az azonosítás érdekében mintát küldtek belőlük egy rovartani szakértőnek. A férfi úgy gondolja, azt követően jelenhettek meg először a lárvák az orrában, amikor elpusztult halakhoz nyúlkált.

Tudom, hogy változtatnom kell azon, ahogy a halakat fogdosom. (…) Korábban csak a folyóban öblítettem le a kezemet, de mostantól tisztítószert is fogok használni, és arra is odafigyelek majd, hogy ne nyúljak az orromhoz vagy a szemeimhez

– mondta.

A férfi valószínűleg légynyüvességet kaphatott, ami főként egy juhokat megtámadó fertőzés. A vizsgálat után a páciens parazitaellenes öblítésen esett át, és várhatóan teljesen fel fog épülni.

Read More

Post Comment