Search by category:
Egyéb kategória

Egy remek együttműködés eredménye az első lángfutás

Egy remek együttműködés eredménye az első lángfutás

Kürthy Judit

2024. 03. 04., h – 20:04

Medve |

Közel 180 résztvevője volt az első lángfutásnak múlt hétvégén, Medvén. A futók közt voltak hivatásos futók, amatőrök, de akadt közülük babakocsis résztvevő is.

Minden korosztály képviseltette magát az első Csiliz Menti Lángfutáson, mely a Csiliz Menti Népfőiskola és helyi civil szervezetek segítségével valósult meg. A jelentkezők a Kis Medve, az Apáti kör, valamint a Móric kör előre kijelölt 1, 3 és 6, kilométeres útszakaszain futottak. A szervezők a jó hangulaton kívül, a kellemes zenéről, frissítőkről és ételről is gondoskodtak.

Legfiatalabbaktól a legidősebbekig

A legrövidebb, 1 kilométeres szakaszon egészen fiatalok, babakocsisok és 4-7 éves gyerekek is jelen voltak, akik akár sétálhattak is ezen a rövid szakaszon, de voltak 70 év felettiek is. 

“Ez nem egy verseny volt, hanem együttlét a legtágabb korosztályokban. A Bősi Futóklub mellett a tatai futók is jelen voltak és a nagymegyeri Futóklub egy tagja is, eljött még a szapi, a medvei focicsapat és a csilizradványi iskola egyik osztálya Tóth Csaba vezetésével” 

 – árulta el lapunknak Buchinger Péter, a Csiliz Menti Népfőiskola társalapítója, a lángfutás egyik főszervezője.

Helyi összefogás

A medvei civil szervezetekből összesen 38 önkéntes csatlakozott a szervező csapathoz, köztük a Mefiktől, a Nyugdíjas Szervezettől, a vadász-, a sport-, és a tűzoltószervezettől, az önkormányzattól, valamint a  Csemadok helyi szervezetétől. Ők irányították a futókat és segítettek az útlezárásoknál, valamint a lángcsóva formájú érmek elkészítésében, az adminisztrációban, a felvonulásnál, a bevásárlásban és a pakolásnál is. Volt is mit a helyszínre vinni és hozni is, ugyanis a helyi nyugdíjas szervezet 400 darab palacsintát sütött a résztvevőknek, Sági Ottó és családja gulyást főzött, Révész István pedig a frissítőket biztosította. A befutókaput és kupákat a Bősi Futóklub tagjai hozták. 

“Miután Buchinger Péter megkeresett bennünket az ötlettel, úgy gondoltuk, hogy mindjárt az első fordulót elvállaljuk. Még soha nem rendeztünk futóversenyt, de szerencsére sok jó tanácsot kaptunk a szervezőtársaktól”

 – mondta el Kulacs Enikő, aki a Medvei Fiatalok Klubját (Mefik) képviselte a rendezvényen. Maga ugyan nem futott, de az érmek készítéséből a Mefik többi tagjával és a helyi focicsapat tagjaival együtt bőven kivette a részét. Elismerte, hogy ennyi embert megszólítani nem kis feladat. Nagy szerep jutott ebben Kulacs László polgármesternek, aki sokat segített ebben, csaknem 40 önkéntest verbuvált össze a faluban. 

“Nem számoltunk ennyi résztvevővel, csak 150 éremmel készültünk. Akiknek nem jutott, pluszban le kell gyártanunk és a Csicsói fordulón átadnunk, vagy aki oda nem tud jönni, elpostáznunk. Megérte megszervezni. Ez a csapatmunkáról szólt és már most sok helyről kaptunk pozitív visszajelzéseket. Dicsérték, hogy mindenki tudta a helyét a szervezők közül, mindenkinek megvolt a maga feladata. Már két órával a verseny előtt a helyszínen voltunk, a futáshoz pedig nem csak a nyilakat rajzoltuk fel, hanem minden egyes kisebb, nagyobb kanyarban állt valaki, aki mutatta az utat. Szerettünk volna biztonságban tartani a teljes mezőnyt. Jó érzés volt látni a mosolygós arcokat és hogy élvezik a részvételt”

 – tette hozzá Kulacs Enikő. A helyi szervezők bíznak abban, hogy a következő fordulóra is legalábbi ennyi jelentkező érkezik. Az biztos, hogy a jól strukturált együttműködéssel és a példás csapatmunkával magasra tették a mércét a soron következő falvak előtt.

A nyári futás Csicsón lesz

A Csiliz Menti Népfőiskola önkéntesei fontosnak tartják, hogy a lakosok mozgósítása, megmozgatása mellett tanuljanak is, ezért a futás előtt felolvastak nekik jó néhány érdekességet Medve községről, sőt Buchinger Péter egy Reményik Sándor verset is felolvasott. 

“A sikeres rendezvényt látva eltelik a szívem hálával. Látják az emberek, hogy ez egy őszinte és jóravaló kezdeményezés és reflexszerűen mellénk állnak, segítenek. Egy ilyen összefogás nagyon törékeny dolog, meg kell becsülnünk”

 – tette hozzá Buchinger Péter. A márciusi, tavaszi lángfutás után 2024. június 8-án, szombaton találkoznak újra Csicsón. Az ottani futást a helyi önkormányzat szervezi a népfőiskola aktivistáinak közreműködésével, hasonlóan a medveihez. A résztvevők ezen helyszínen is egy olyan láng formájú éremmel gazdagodnak majd, amik az idei futások végeztével összeilleszthetőek lesznek egymással. A Csiliz Menti Lángfutás jelképét, a lobogó fáklyáját a Bősi Futóklub egyik tagja, illetve tagjai viszik majd át a nyári futás előtt Csicsóra.

Read More

Post Comment