Search by category:
Egyéb kategória

A jemeni húszik rakétával eltaláltak egy libériai teherhajót az Ádeni-öbölben, többen eltűntek

A jemeni húszik rakétával eltaláltak egy libériai teherhajót az Ádeni-öbölben, többen eltűntek

Mészáros Richárd

2024. 03. 06., sze – 19:48

A jemeni húszik rakétával eltaláltak szerdán egy libériai teherhajót az Ádeni-öbölben, legkevesebb három tengerész eltűnt, a többiek mentőcsónakba tudtak szállni és elmenekülni – közölte a brit haditengerészet tengerhajózási biztonsági információs szolgálata (UKMTO).

A beszámoló szerint a libériai tulajdonban lévő, barbadosi zászló alatt, de görög üzemeltetésben közlekedő, Valódi bizalom nevű hajót a jemeni fővárostól, Ádentől mintegy 105 kilométerre délnyugatra, a Vörös-tenger torkolatától nem messze találta el egy rakéta, amely azután tüzet okozott.

A hajó tulajdonosának és üzemeltetőjének közös közleménye szerint a 23 tagú legénység sorsáról nincsenek információik; a Reuters hírügynökség azonban egy hajózási forrásból úgy értesült, hogy a legénység nagy részének sikerült mentőcsónakba szállnia, hárman tűntek el a 23-ból, és a 20-ból négyen égési sérüléseket szenvedtek.

Az amerikai hadseregnek egy neve elhallgatását kérő tisztségviselője az AP hírügynökségnek azt mondta, hogy a hajót nagy erejű becsapódás érte, bár a benne keletkezett kár pontos nagysága egyelőre nem ismert.

A Vörös-tenger és a tőle délkeletre eső Ádeni-öböl térségében azóta csökkent jelentősen a hajózás biztonsága, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók a Gázai övezeti háborúba a palesztinok oldalán úgymond beszállva november óta többtucatnyi támadást követtek el a Vörös-tengeren közlekedő kereskedelmi hajók ellen. A hajók egy jelentős része emiatt azóta inkább kerülő úton közlekedik.

A nemzetközi közösség hajói válaszlépésként amerikai vezetéssel járőrözni kezdtek az addig nem elég jól védett Ádeni-öböl északi részén, valamint több ízben is légicsapásokat mértek a húszik jemeni hadállásaira.

Read More

Post Comment