Search by category:
Egyéb kategória

Forma–1-es mizéria a szlovákiai szolgáltatóknál

Forma–1-es mizéria a szlovákiai szolgáltatóknál

Orosky Tamás

2024. 03. 06., sze – 18:03

Kellemetlen meglepetésben részesültek a Forma–1 rajongói a hétvégén: a Bahreini Nagydíj időmérő edzése és futama idejére is felfüggesztették az M4 Sport sugárzását a szlovákiai szolgáltatók.

A háttérben az áll, hogy 2024-től a Nova Sport szerezte meg az F1 kizárólagos közvetítési jogait Szlovákia (és Csehország) területére. A cseh cég az 5-ös számú csatornáján sugározta a Bahreini Nagydíjat, a szolgáltatókat pedig – mint azt lapunknak az UPC képviselője megerősítette – hivatalosan felszólította, tegyenek lépésket, hogy a kínálatukban szereplő más külföldi csatornákon ne legyen elérhető a Forma–1-es közvetítés. „Szeretnénk együttműködésüket kérni annak érdekében, hogy a 2024-es szezonban Szlovákia területén megakadályozzák a Forma–1-es események jogosulatlan közvetítését, továbbközvetítését, elérhetővé tételét vagy bármilyen nyilvános közvetítését – állt többek között a Nova s. r. o. levelében. 

Vagyis a hétvégén kizárólag a Nova Sport 5-ön lehetett legálisan követni az F1-et Szlovákiában. A február 29-étől sugárzó új sportcsatorna viszont csak egyetlen szolgáltatónál, a Skylinknél érhető el. „Szeretnénk bővíteni a kínálatunkat ezzel az attraktív sportos tartalommal, ezért intenzív tárgyalásban állunk – válaszolta kérdésünkre Jaroslav Kolár, a fent említett UPC kommunikációs menedzsere. A hozzáférhető információk alapján a többi nagy szolgáltató is így tett, de valamennyi szereplő sokallja a Nova által kért díjat.

A minimális elérhetőség miatt – és a még nagyobb felháborodás megelőzése érdekében – az utolsó pillanatban a Nova Sport 5 megjelent a Markízához tartozó Voyo streamingszolgáltató kínálatában is, köszönhetően annak, hogy a Nova tulajdonosaé a szlovák csatorna is.

Az M4 Sportot a Forma–1-es kvalifikációk és futamok idején így egyelőre kizárólag klasszikus DVB-T antennával, a földfelszíni digitális sugárzásnak köszönhetően lehet fogni Szlovákiában, jellemzően a magyar határhoz közeli területeken.

Szerettük volna megkérdezni az eddigi szlovákiai F1-es jogtulajdonos Sport 1 és Sport 2 csatornák képviselőit is arról, ők tettek-e hasonló lépéseket más, külföldi adók ilyen irányú blokkolására az elmúlt években, de lapzártáig nem válaszoltak kérdéseinkre. 

Read More

Post Comment