Search by category:
Egyéb kategória

Holnap délben országszerte kétperces szirénaszót hallhatunk

Holnap délben országszerte kétperces szirénaszót hallhatunk

Kürthy Judit

2024. 03. 07., cs – 17:49

Szlovákia/Nagymegyer |

Ne essünk pánikba pénteken 12 órakor, ha szirénaszót hallunk. A hanghatás előtt is, után is figyelmeztet majd egy női hang arra, hogy csak tesztelésről van szó. 

A civil védelem feladata, hogy a településeken lévő szirénákat karbantartsa és működésüket ellenőrizze. Néma üzemmódban ezt minden második héten megteszik, azonban egyszer egy évben hanggal is ellenőrzik, hogy a telepített eszközök megfelelően működnek-e. 

„Kétperces szirénaszóra számíthatnak a lakosok 2024. március 8-án pénteken 12.00-kor, amit országos szinten rendeltek el a belügyminisztériumból, a polgári védelem rendeletében. A szirénákat egyébként is havonta, minden második pénteken csendes próbával ellenőrizzük, de hogy a lakosságot ne riogassuk ezzel, hanggal csak évente egyszer próbáljuk ki”

 – magyarázta el Keszegh Kamil, a nagyemegyeri polgári védelem vezetője. A Nagymegyeren összesen 3 sziréna található, kettő a városban, míg Izsap városrészen egy. Mindhárom eszközt egyszerre indítja majd el Keszegh Kamil az előre meghatározott időpontban. 

„Egy szirénaszónak többféle melódiája van. Több rövidebb és hosszabb hangjelzést tud adni, többfajta időpontban. 1-2, illetve 3 percesek is, és nem mindegy, hogy hogyan szólnak. Ezek a modernebb szirénák egy női hangon be is mondják, hogy pontosan miért szólnak”

 – magyarázta el lapunknak a vezető. 

A holnapi kétperces hangos szirénapróba azokon az újabb eszközön szólal majd meg, melyek autonóm rendszerrel működnek, azaz központilag és helyileg is indíthatóak. Amely településeken a régi klasszikus, oszlopról indítható szirénák vannak, holnap nem hallhatjuk. 

 

„Nem kell pánikba esniük a lakosoknak, amikor meghallják a szirénákat, ezeket a próbákat a törvény szabályozza, évente egyszer hangosan is ki kell őket próbálni. De ennek van egy preventív hatása. Amikor gyerekek voltunk, ilyenkor vártunk a tanár, vagy az osztályfőnökre, felhúztuk a védelmi maszkunkat, majd kivonultunk az iskolából az udvarra. Jó dolognak tartom a lakosság részvételét ebben. Jó lenne, ha a gyerekek is megszoknák a ki- és bevonulást az ilyen esetekben”

 – mondta el Hodosi Tibor, a járási tűzoltóság bevetési egységeinek parancsnoka, majd hozzátette, hogy az oktatási intézményekben tartott preventív előadásunkban is mindig hangsúlyozzák, ha megszólal a sziréna, nem kell rohanni, sietni, hanem fegyelmezetten várjanak a tanárok utasításra. 

Read More

Post Comment