Search by category:
Egyéb kategória

Európa megkétszerezte fegyverimportját az elmúlt öt évben

Európa megkétszerezte fegyverimportját az elmúlt öt évben

Kulcsár Péter

2024. 03. 11., h – 09:31

Az európai államok csaknem kétszer annyi fegyvert importáltak 2019 és 2023 között, mint az azt megelőző öt évben – jelentette hétfőn a Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet (SIPRI) közleményében.

A 2014 és 2018 közötti évekhez képest 94 százalékkal nőtt az európai fegyverimport – derül ki a jelentésből, amely szerint Ukrajna a legnagyobb európai importőr volt, miután legalább harminc állam nyújtott katonai segítséget az országnak a 2022 februárjában kezdődő  háború óta.

Ukrajna ugyanakkor globális szinten csak a negyedik legnagyobb importőr, India, Szaúd-Arábia és Katar mögött.

A közlemény szerint ezen felül az Egyesült Államok fegyverexportja 17 százalékkal nőtt az elmúlt öt évben az azt megelőző vizsgált időintervallumhoz képest, Franciaországé 47 százalékkal nőtt, míg Oroszországé 53 százalékkal csökkent. Az orosz fegyverexport 2022-höz képest 2023-ban 52 százalékkal esett vissza.

„Azzal, hogy az Egyesült Államok több fegyvert szállított, mint amennyit a múltban valaha, megerősítette a fegyverellátóként betöltött globális szerepét, amely fontos pontja a külpolitikájának” – áll a SIPRI közleményében.

A nagyobb hadászati eszközök (repülőgépek, hadihajók, páncélos járművek) globális kereskedelme a két mért ötéves időszak között 3,3 százalékkal csökkent.

2019 és 2023 között az Egyesült Államok lett a legnagyobb forgalommal rendelkező fegyverexportőr, míg az oroszországi fegyverexport csökkenésével Franciaország a második lett, ami először fordul elő 1950 óta, amióta rögzítik a nemzetközi fegyverkereskedelem volumenét.

Az 1966-ban alapított SIPRI független svéd szervezet csupán a fegyverszállítmányok mennyiségét, nem pedig a fegyverek értékét méri.

Read More

Post Comment