Search by category:
Egyéb kategória

Az Egyesült Államok újabb csapásokat mért a húszikra Jemenben

Az Egyesült Államok újabb csapásokat mért a húszikra Jemenben

Mészáros Richárd

2024. 03. 12., k – 10:27

Az Egyesült Államok fegyveres erői hétfőn drónokkal és rakétákkal csapásokat hajtottak végre az iráni támogatású húszi milícia által uralt jemeni területeken – jelentette az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága (CENTCOM).

A CENTCOM „hat védekező csapást irányított, mely révén elpusztított egy személyzet nélküli vízalatti hajót és 18 hajó elleni rakétát”. A parancsnokság szerint a megsemmisített célpontok közvetlen fenyegetést jelentettek a vörös-tengeri hajózásra.

A parancsnokság hétfőn továbbá azt is közölte, hogy a húszi erők hét ballisztikus rakétát lőttek ki egy libériai zászló alatti, szingapúri tulajdonban lévő kereskedelmi hajóra a Vörös-tengeren.

„A rakéták nem tettek kárt a hajóban, és nem érkezett jelentés személyi sérülésről vagy károkról” – tette hozzá a CENTCOM.

A jemeni iszlamista milícia a gázai háború kezdete óta támad kereskedelmi és katonai hajókat a Vörös-tengeren, amire az amerikai és a brit fegyveres erők légicsapásokkal válaszolnak.

A húszi támadások miatt a lenagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba szállítmányaikat.

Read More

Post Comment