Search by category:
Egyéb kategória

Egymást segítenék a pályázók Galántán

Egymást segítenék a pályázók Galántán

Tornyai Bianka

2024. 03. 12., k – 15:16

Galánta |

A Nagyszombat Megyei Önkormányzat munkatársa tartott tájékoztatást a Galántai járásban tevékenykedő szervezeteknek, polgári társulásoknak, önkormányzatoknak a március 22-ig igényelhető támogatásokról a városházán. A jelenlévők elmondták elképzeléseiket és tanácsot kérhettek a szakembertől.

A galántai városháza üléstermében tartott tájékoztatást Ján Raclavský, a Nagyszombat Megyei Önkormányzat szervezési osztályának munkatársa a Nagyszombat megyei Fejlesztési Alaptól igényelhető támogatásokról. A kerület önkormányzatai és szervezetei március 7. és 22. között adhatják be a pályázatokat, amelyekre a megyei költségvetésből összesen 400 ezer eurót különítettek el. Ján Raclavský a találkozón elmondta, a tavalyihoz képest a felhasználható összeg egyharmaddal kevesebb, a legkisebb igényelhető összeg 7 ezer euró, az önrész 5 százalék. Minden szervezet egy pályázatot nyújthat be. Az elmúlt évek statisztikái alapján nagyjából nyolcvan százalékos támogatással lehet számolni. Az igényléseket elektronikus formában kell beadni. A pályázati felhívás, a szükséges dokumentumok és minden fontos tudnivaló megtalálható a megye honlapján. A beadott pályázatok kiértékelését szakmai zsűri végzi májusban. A támogatásról szóló szerződéseket augusztusig írják alá. Olyan projektekre lehet támogatást kérni, amelyek január 1. és november 8. között valósulnak meg. A támogatás kifizetése kétféle módon történik: utólagos visszatérítéssel és előlegfizetéssel, ezt a pályázónak kell kérnie az igényléskor. Az elszámolás határideje november 22. A pályázatokat öt szakterületen belül lehet beadni: 1. régiófejlesztés, közhasznú szolgáltatások létesítése vagy fejlesztése, 2. infrastruktúra felújítása, kiegészítése vagy kialakítása, 3. a klímaváltozás következményeit mérséklő környezetvédelmi tevékenység, 4. az ifjúság elkötelezettségének előmozdítása és a civil társadalom erősítése, 5. nyilvános közösségi terek megújítása vagy kialakítása. A városházán több, Galántán és környékén működő szervezet és polgári társulás képviselője volt jelen, akik kérdéseket tettek fel az elképzeléseikkel kapcsolatban. Ján Raclavský konkrét példákon magyarázta el, hogyan érdemes benyújtani a pályázatot ahhoz, hogy sikeres legyen.

Kosár Ottó, a Slovan Galanta Városi Teke Klub elnöke is részt vett a találkozón. A polgári társulásként működő klub idén egy nagyobb projektet szeretne megvalósítani, amelyre nagyjából 15 ezer eurót igényelne. 

„A nem túl régi, de technikailag mégis korszerűtlen diódás kijelzőket szeretnénk kicserélni televíziós monitorokra, amelyeket az elektronikus számlálókhoz kötnénk. A modern tekepályák mind így működnek. Nagyszombat megyével jó az együttműködés, már kétszer sikeresek voltunk az általa kiírt pályázaton. Az egyik elnyert összegből felújítottuk a játéktérben a gumi borítást, egy másik alkalommal pedig tekebábuk megvásárlására kaptunk támogatást. Jó érzés, hogy a galántai illetőségű megyei képviselők aktívak a pályázatokban és nem feledkeznek meg a helyi szervezetekről” 

– fogalmazott Kosár Ottó.

Horváth Tamás városi képviselő, a Templars Slovakia Polgári Társulás elnöke elmondta, több helyi szervezettel együtt már régebben tervezik, hogy közösségi raktárt építenének Galántán, amelyben azokat a szerszámokat raktározhatnák el, amelyeket a város szépítésekor használnának. 

„Fűnyíró, fejsze, kapa, ásó, pad, vagyis olyan eszközök, illetve egy tároló megvásárlására költenénk a támogatást, amelyet bármelyik szervezet, társulás használhatna a városszépítő rendezvényein. Még nem döntöttük el, hogy melyik szervezet adja be a pályázatot, de ez részletkérdés. A polgári társulásunk megalakulása óta azt az elvet követi, hogy nem az a lényeg, hogy egy elképzelést kinek a neve alatt valósítunk meg, nem akarunk versenyezni másokkal. Sokkal fontosabb, hogy együtt csináljunk valamit, legyünk minél többen, segítsük egymást és közösen tegyünk azért, hogy a város vagy annak egy része jobb hely legyen. A közösen elvégzett munka során megismerik egymást az emberek, közösségek alakulnak ki, melynek tagjai a későbbiekben is számíthatnak egymásra” 

– hangsúlyozta a Templars elnöke.

Takáč Zsolt, a Galántai Neogótikus Kastély Polgári Társulás elnöke a minden évben augusztusban szervezett nagyszabású Esterházy-rendezvény megvalósítására szeretne támogatást igényelni. 

„Ma már az 1652-es nagyvezekényi csatát idéző bemutató a legnagyobb történelmi témájú rendezvény a megyében, illetve országos viszonylatban is kiemelkedő az autentikussága miatt. A városnak köszönhetően az alapiskolák hetedikesei minden évben ellátogatnak a fraknói (Forchtenstein) és a kismartoni (Eisenstadt) helyszínekre, megtanulják az Esterházyak történeteit, így nem csak egy rendezvény, amelyen jól szórakozhatunk, hanem maradandó élményt, tudást nyújt. A Városi Művelődési Központ igazgatójával, Anna Kivarothovával már egyeztettünk arról, hogy ami szinte minden olyan szervezetnek, amely kulturális rendezvények szervezésével foglalkozik, jelentős kiadásokkal jár, az a hangtechnika bérlése. Ha sikeres pályázatot tudnánk beadni, akkor a különféle rendezvényeken használatos technika egy részét megvásárolhatnánk, így nem kellene olyan nagy összegeket erre költeni, mint eddig és a felszerelést kölcsön is adhatnánk egymásnak. Az elmúlt hét évben közel 50 ezer euróba került csak a mi társulásunk rendezvényein a hangtechnika bérlése” 

– fejtegette Takáč Zsolt, aki szerint elgondolkodtató az is, hogy az igényelt támogatásokat maradandó, kézzel fogható dolgokra költsék a szolgáltatások helyett.

Read More

Post Comment