Search by category:
Egyéb kategória

Matovič: Az államfő ne adhasson korrupciós ügyekben kegyelmet

Matovič: Az államfő ne adhasson korrupciós ügyekben kegyelmet

Mészáros Richárd

2024. 03. 12., k – 10:41

Az államfőnek minden lehetséges jogkörével élnie kell, ha a jogállam lebontása és a demokrácia leépítése fenyeget. Viszont korrupciós ügyekben ne adhasson elnöki kegyelmet – jelentette ki a TASR-nek adott interjúban Igor Matovič államfőjelölt. Szerinte a választási rendszer módosítása csak a jelenlegi kormánykoalíciónak kedvezne. 

Ön szerint mi a szlovák államfő legfontosabb feladata?

Hogy igazságosan, becsülettel gyakorolja a mandátumát, minden (tisztességes) állampolgár javát szolgálva.

Az államfő mely jogkörét tartja a legfontosabbnak, és melyiket a legkevésbé, esetleg melyik jogkört nem használná?

Az államfőnek minden lehetséges jogkörével élnie kell, ha a jogállam lebontása és a demokrácia leépítése fenyeget. Viszont korrupciós bűncselekményért elítélt embereknek ne adhasson elnöki kegyelmet. Mint ahogy ezt Peter Pellegrini államfőjelölt tervezi.

Egyes pártok a parlamenti választási rendszer módosítását javasolják. Helyesnek tartja ezt az elképzelést, államfőként aláírná ezt a törvényt?

Ha olyan embereket akarunk évtizedekre bebetonozni a hatalomba, mint Fico, Bödör, Haščák és a többiek, hát akkor nyugodtan változtassuk meg a választási rendszert, ahogy Magyarországon megcsinálták. Csakis a jelenlegi kormánykoalíciónak fog ez kedvezni.

Hogyan viszonyul az ország NATO- és EU-tagságához? Már 20 éve tagok vagyunk.

Biztonságunk legfőbb záloga A NATO, nélküle folyton azon aggódhatnánk, kinek mikor támad kedve kiszakítani egy darabot Szlovákiából. Az EU-tagságnak köszönhetően pedig a legfejlettebb európai országokhoz tartozunk, és Szlovákia lakosságának döntő többsége azt akarja, hogy ez így is maradjon.

Az államfő egyben a fegyveres erők főparancsnoka. Mit gondol a hadsereg költségvetéséről, modernizálásáról, erősítéséről, tekintettel a keleti határunkon túl zajló történésekre?

Elengedhetetlen a hadsereg fejlesztése, azért is, ami a keleti határainkon túl történik. Három éve végre már Szlovákia is teljesíti a vállalt nemzetközi kötelezettségét, hogy a GDP 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra.

Mit gondol Ukrajna segítéséről? Támogatja az uniós csatlakozását? Az unió bólintott a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

Helyes, hogy segítettük és segítjük a veszélyhelyzet levő menekülteket és a háborús menekülteket. A fegyverszállításért pedig fizettek nekünk, és ennek a jövőben is így kellene lennie. Ha Ukrajna teljesíti az összes csatlakozási feltételt, semmi akadálya, hogy belépjen az EU-ba.

Az államfőnek ellensúlyt kell képeznie a kormánnyal szemben? Ha igen, miért?

Ha a kormány hazaárulást követ el és a jogállam lebontásán dolgozik, mint teszi azt most a Fico-kabinet, akkor az államfőnek muszáj beavatkoznia és fellépni ez ellen.

Az államfőválasztáson 11 jelölt indul, Andrej Danko, Patrik Dubovský, Forró Krisztián, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini és Róbert Švec.

Read More

Post Comment