Search by category:
Egyéb kategória

Osztrák belügyminiszter: tavaly emelkedett a jobboldali szélsőségesek által elkövetett bűncselekmények száma Ausztriában

Osztrák belügyminiszter: tavaly emelkedett a jobboldali szélsőségesek által elkövetett bűncselekmények száma Ausztriában

Mészáros Richárd

2024. 03. 12., k – 09:29

Több mint ezer olyan bűncselekményt azonosítottak Ausztriában 2023-ban, amely jobboldali szélsőségesekhez kapcsolható – közölte Gerhart Karner osztrák belügyminiszter kedden.

Egy évvel korábban 928 jobboldali szélsőségesek által motivált bűncselekményt követtek el, 2023-ra ez a szám 1208-ra emelkedett. Ebből 1080 szélsőjobboldali hátterű bűncselekményt regisztráltak, 66 rasszizmushoz, 43 antiszemitizmushoz és hét iszlamofób nézetekhez köthető.

A legtöbb ilyen jellegű bűncselekményt Bécsben követték el. A nemzetiszocializmust betiltó törvény megsértése miatt 1203 embert állítottak elő, közülük 773 férfit és 64 nőt.

Az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szerint a kormánypártnak nem sikerült szembemennie az antidemokratikus ideológiákkal, továbbá hangsúlyozta, hogy elejét kell venni az egyre erősödő antiszemitizmusnak az országban, amelyet a Gázai övezetben dúló harcok csak tovább szítanak.

Read More

Post Comment