Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová szerint az RTVS megszüntetésének nincs valós oka, a leuralása a cél

Čaputová szerint az RTVS megszüntetésének nincs valós oka, a leuralása a cél

Kulcsár Péter

2024. 03. 14., cs – 19:38

Az RTVS megszüntetésének nincs valós oka, kivéve egyet, mégpedig a politikai ellenőrzésre való törekvést, amivel nem tudunk egyetérteni – mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök a Szlovák Televízióról és Rádióról szóló törvényjavaslatra reagálva.

Az államfő véleménye szerint a kulturális minisztérium törvénytervezete a közszolgálatiság fogalmának meg nem értése. „Ez annak a civilizációs térnek a meg nem értése is, amely mellett elköteleztük magunkat a totalitarizmus bukása után, és ehhez az erős és független közszolgálati média is hozzátartozik” – hangsúlyozta az államfő.

A kulturális minisztérium képviselői, és Andrej Danko, az SNS elnöke csütörtöki sajtótájékoztatójukon kijelentették, hogy az RTVS működésében tervezett változások oka az anyagi stabilitásának erősítése, valamint az a tény, hogy a közmédia több év alatt sem tudta igazolni a tevékenységével, hogy valóban közszolgálati intézmény. A törvénymódosítással nem a rádió és a televízió államosítása a kulturális minisztérium célja – hangsúlyozta Lukáš Machala, a kulturális minisztérium irodájának főtitkára.

A minisztérium gyorsított véleményezési eljárásra bocsátott törvénytervezete nem választaná ketté a közmédiát, de számos változtatást tartalmaz. Létrejönne az új műsortanács, tagjainak többségét a parlament választaná, emellett ismét bevezetnék az állammal való szerződéskötés intézményét.

Read More

Post Comment