Search by category:
Egyéb kategória

Elhunyt Gát György rendező, producer

Elhunyt Gát György rendező, producer

Juhász Katalin

2024. 03. 14., cs – 11:41

Hetvenhét éves korában meghalt Gát György rendező, forgatókönyvíró, producer és dramaturg, akinek a Linda, a Família Kft. és az Angyalbőrben című sorozatokat köszönhetjük. 

A filmes szakember halálhírét lánya osztotta meg az X közösségi oldalon

Gát György 1947-ben született Budapesten. Főiskolai tanulmányait a Színház- és Filmművészeti Főiskolán végezte, majd az MTV világosítója, kábelese, kameramanja, rendezőasszisztense, majd rendezője, producere volt. 

Az 1982-es Dögkeselyű című kultuszfilmben még színészként szerepelt. Később rendezője és forgatókönyvírója volt a Linda című, nagy sikerű sorozatnak, amelyet 1984 és 1989 között forgattak. A kiskatonák mindennapjait humoros formában bemutató Angyalbőrben sorozat is hozzá köthető, amely sok fiatal színésznek jelentette az ugródeszkát. A Família Kft. pedig a kilencvenes évek elejének legnépszerűbb tévésorozata volt, Esztergályos Cecília gyakran ismételt mondata, az  „Eddig, eddig, eddig vagyok!“ szállóigévé vált belőle.  

Gát György 1993 és 1999 között a TNG Rt. Produkciós cég első embere volt, majd a New TNG Productions Kft. élére került. Ezzel párhuzamosan tanított az ELTE Bölcsészettudományi Kar esztétika-média tanszékén, és színházi rendezőként is kipróbálta magát. 

Gát György kétszer volt házas, első feleségétől, Görbe Nórától két gyermeke született. 

Read More

Post Comment