Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová szerint az RTVS-ről szóló törvény uniós jogszabályokat sértene

Čaputová szerint az RTVS-ről szóló törvény uniós jogszabályokat sértene

Kulcsár Péter

2024. 03. 15., p – 19:32

Az RTVS-ről törvény előterjesztett új változatának elfogadása szöges ellentétben állna a sajtószabadságról szóló új uniós törvénnyel – figyelmeztetett Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy az új uniós rendelet olyan mechanizmusokat tartalmaz, amelyek a közszolgálati média függetlenségét és pártatlanságát garantálják, és megvédik a politikai beavatkozásoktól. „Ez hangsúlyozza, hogy a tagállamok nem tehetik ki a közszolgálati sajtót a politikai ellenőrzés kockázatának, mivel ez elfogultsághoz, és a pártatlanság elvesztéséhez vezet” – tette hozzá az államfő.

Čaputová rámutatott, hogy Szlovákia köteles betartani az uniós jogszabályokat, ami egyebek között azt jelenti, hogy tartózkodnia kell az olyan jogszabályok elfogadásától, amelyek ellentétesek az uniós célkitűzésekkel. „Az uniós rendelet a közzétételétől számítva 20 nap múlva lép hatályba, azaz mire a kulturális minisztérium által javasolt törvényt elfogadják, már hatályos lesz. Vagyis nyilvánvaló, hogy a kulturális minisztérium törvénytervezete egyértelműen ellentmondana a rendelet céljának és szövegének” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Az államfő szerint természetes, hogy minden intézményt a minőség és a szakmaiság javítására szólítanak fel, de az új jogszabály előterjesztői által az RTVS kapcsán felhozott indokokat, azaz az elfogultságot vagy a közszolgálatiság hiányát megkérdőjelezi. Az államfő rámutatott, hogy sem a rádió- és tévétanács, sem a  médiaszolgáltatásokat felügyelő hatóság nem talált rendszerszintű hibát az RTVS működésében. „A nézők az RTVS hírműsorait ítélték a legobjektívebbnek” – tette hozzá Čaputová.

Az előterjesztők szándéka az államfő szerint célirányosnak tűnik. Hozzátette, hogy ha a politikusok felelősségről beszélnek, azt RTVS-t tekintve a pénzügyi források folyósításával és a közszolgálati szervek átlátható kiválasztásával kellene demonstrálniuk. „Semmiképpen nem azért felelősek, hogy milyen fényben szeretnék feltüntetni magukat a híradásokban, és nem is az, hogy milyen műsorokat sugározzon, vagy milyeneket ne sugározzon a műsorszolgáltató” – hangsúlyozta az államfő.

A minisztérium gyorsított véleményezési eljárásra bocsátott törvénytervezete nem választaná ketté a közmédiát, de számos változtatást tartalmaz. Az intézményi szervek létrehozásának mechanizmusa azonban változna, amelyekre a kulturális minisztérium és a parlamenti többség lenne a legnagyobb ráhatással. Emellett a finanszírozás kiegészítése céljából ismét bevezetnék az állammal való szerződéskötés intézményét.

A módosításokat a rádió és a televízió pénzügyi stabilitásának megerősítésével indokolták az előterjesztők, valamint azzal, hogy az intézmény többéves működése alatt sem tudta bizonyítani közszolgálatiságát. Az ellenzék élesen bírálja a törvényjavaslatot, mert szerintük ez nem más, mint az RTVS politikai ellenőrzésére, és az RTVS propagandasajtóvá alakítására tett kísérlet.

Read More

Post Comment