Search by category:
Egyéb kategória

Szlovákia és Magyarország se csatlakozik Csehország kezdeményezéséhez, hogy lőszert szállítsanak Ukrajnának

Szlovákia és Magyarország se csatlakozik Csehország kezdeményezéséhez, hogy lőszert szállítsanak Ukrajnának

Mészáros Richárd

2024. 03. 21., cs – 12:23

Szlovákia és Magyarország se csatlakozik a Csehország kezdeményezéséhez, amely révén lőszereket vásárolnak Ukrajna számára.

A szlovák kormány álláspontja a Kijevnek nyújtott katonai segítséggel kapcsolatban egyértelmű – jelentette ki Juraj Blanár (Smer) külügyminiszter a V4-ek tárgyalását követően.

Petr Pavel cseh elnök a múlt hónap közepén rendezett müncheni biztonságpolitikai konferencián közölte, hogy Csehország akár 800 ezer megvásárolható lövedéket is talált, amelyet néhány héten belül Ukrajnába küldhetnek, ha a vásárláshoz összegyűjtik a szükséges összeget. Március elején Petr Fiala cseh miniszterelnök bejelentette, hogy elegendő pénz gyűlt össze az első 300 ezer darab tüzérségi lövedék megvásárlásához. Fiala akkor azt közölte, hogy 18 ország – köztük Kanada, Németország, Hollandia és Lengyelország – csatlakozott a cseh kezdeményezéshez. A cseh kormányfő egy hete jelentette be, hogy az országa kezdeményezésére Ukrajna számára vásárolt 300 ezer tüzérségi lőszer beszerzése mellett Prága további 200 ezer lövedék vásárlására kapott előzetes hozzájárulást.

Az ukrán erők egy ideje komoly lőszerhiánnyal küzdenek, emiatt egyre nehezebben tudnak szembeszállni az orosz erők támadásaival.

Read More

Post Comment