Search by category:
Egyéb kategória

Halálhoz és több megbetegedéshez vezetett egy étrendkiegészítő fogyasztása

Halálhoz és több megbetegedéshez vezetett egy étrendkiegészítő fogyasztása

Kulcsár Péter

2024. 03. 26., k – 09:44

Meghalt egy ember, feltehetően amiatt, hogy több éven át fogyasztotta a japán Kobayashi Pharmaceutical vállalat által gyártott koleszterincsökkentő hatású étrendkiegészítő készítményt – jelentette maga a vállalat kedden.

Az érintett, akiről semmilyen személyes adatot nem hoztak nyilvánosságra, nagyjából három éven át, 2021 áprilisa és 2024 februárja között rendszeresen fogyasztotta a gyógyászati terméket, összesen 35 dobozzal vásárolt az évek alatt. A vállalat vizsgálja az összefüggést az érintett halála és az étrendkiegészítő tartós fogyasztása között.

Az étrendkiegészítő a beni-kodzsi nevű összetevőt is tartalmazza, amely egy vörösélesztő által erjesztett, majd porrá őrölt rizskészítmény. A fermentált rizspor gyakorta használatos a hagyományos ázsiai orvoslásban, a koleszterinszint csökkentésére, vagy szívelégtelenségek esetén alkalmazzák – közölte a japán Kyodo hírügynökség.

Az oszakai központú gyógyszergyártó vállalat szerint már több mint hetven ember került kórházba, miután fogyasztott a termékből. A vesével kapcsolatos panaszok és más egészségügyi problémák miatt érkezett bejelentések után a koleszterincsökkentő készítményből nagyjából 300 ezer doboznyi visszavonásra került további négy, a Kobayashi Parmaceutical által gyártott termék mellett.

A vállalat még múlt hét pénteken beismerte, hogy 13 embernél a termék fogyasztása miatt alakult ki veseelégtelenség vagy más egészségügyi rendellenesség.

Kínában a visszavont termékek online értékesítését felfüggesztették. A kínai sajtó közlése szerint a vörösélesztővel erjesztett rizs előállítása során mérgező citrinin szabadulhat föl, amely veseelégtelenséget, gombás vesebetegséget okozhat. A japán gyógyszergyár azonban tagadja, hogy termékeiben fellelhető lenne a citrinin.

A Kobayashi Parmaceutical 52 vállalatnak értékesítette a vörös rizsport, köztük élelmiszergyártóknak is, mindazonáltal a nagykereskedők és viszonteladók miatt akár több helyre is eljuthatott az alapanyag. A gyógyszergyártó felszólította a vele kapcsolatban álló vállalatokat, hogy vonják vissza a port tartalmazó termékeiket. A cég csak 2023-ban 18,5 tonnányi vörös fermentált rizsport állított elő, ebből 16,1 tonnát más vállalatoknak adott el, ezért kártérítés kifizetését fontolja az érintett károsultak részére.

Mivel a vörös fermentált rizsport ételszínezékként és ízesítőként is használják, így országszerte önkéntes alapon kiterjesztették a port tartalmazó élelmiszerek visszavonását.

Read More

Post Comment