Search by category:
Egyéb kategória

Több embert keresnek a Baltimore-nál összeomlott négysávos folyami híd acélroncsainál

Több embert keresnek a Baltimore-nál összeomlott négysávos folyami híd acélroncsainál

Kulcsár Péter

2024. 03. 26., k – 14:15

A kutatóegységek helyi idő szerint kedd reggel is több embert kerestek a Baltimore közelében éjszaka összeomlott autópálya-hídról folyóba zuhant járművek utasai és a hídon tartózkodó karbantartók közül – közölték a hatóságok.

A hajnalban tartott első sajtótájékoztatón elhangzott, hogy két embert élve kimentettek, egyiküket súlyos állapotban vitték kórházba. Legkevesebb hét további embert keresnek a parti őrség, a helyi mentők egységei, a munkába és a vizsgálatba a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is bekapcsolódott. Az érintettek száma változik, Maryland állam hatóságai „nagyszámú sérültről” számoltak be. A baleset idejében a Patapsco folyó vízének hőmérséklete 8 fokos volt.

Paul Wiedefeld, Maryland állam közlekedési ügyekért felelős vezetője arról számolt be, hogy a hídon karbantartó munkások is dolgoztak az éjszakai órákban. James Wallace, Baltimore tűzoltóságának parancsnoka elmondta, hogy a víz alatti radarok több járművet jeleztek a folyó mélyén.

Wes Moore, Maryland kormányzója vészhelyzetnek minősítette a történteket, ennek alapján a mentésre további források mozgósíthatók.

A Francis Scott Key-híd éjszaka fél 2-kor pillanatok alatt omlott össze, miután egy konténerszállító hajó acél tartópillérének ütközött.

A szerencsétlenségről készült videófelvétel szerint a hajó az acél tartóoszlopnak sodródott, ami után a kétszer két sávos acélszerkezetű híd nagy része a Patapsco folyóba zuhant. Az ütközést megelőzően a hajón többször kialudtak a jelzőfények, ami üzemzavarra utalt – mutattak rá a szakértő, de a pontos okot változatlanul vizsgálják. A terrorcselekmény lehetőségét az FBI kizárta.

Kapcsolódó cikkünk

Összeomlott egy két és fél kilométeres híd egy része kedd hajnalban az amerikai Baltimore városban, miután nekiütközött egy teherszállító hajó, több gépjármű a vízbe zuhant – közölték a helyi hatóságok.

Maryland állam tűzoltósága az incidenst tömegbalesetnek nevezte, a legfrissebb jelentések szerint mintegy húsz embert keresnek a Patapsco folyó vízében.

A hatóságokat reggel 1:30 körül riasztották egy Baltimore-ból induló hajó miatt, amely nekiütközött híd egyik tartóoszlopának. A híd az ütközés következtében omlott össze – közölte Kevin Cartwright, a baltimore-i tűzoltóság kommunikációs vezetője.

A hídon az ütközés pillanatában számos gépjármű, köztük egy vontató tartózkodott.

BREAKING: Ship collides with Francis Scott Key Bridge in Baltimore, causing it to collapse pic.twitter.com/OcOrSjOCRn— BNO News (@BNONews) March 26, 2024

Helyi idő szerint hajnal fél 2-kor csapódott egy teherhajó a baltimore-i Francis Scott Key hídnak, az ütközést követően a hajótest kigyulladt, majd elsüllyedt. Az incidens során több jármű is a vízbe zuhant – látható az X közösségi felületen megosztott videofelvételen.

A Synergy Marine Group hajózási társaság keddi közleményében megerősítette, hogy a Dali elnevezésű, szingapúri zászló alatt közlekedő konténerhajójuk ütközött neki a baltimore-i hídnak. A 290 méteres hajó legénységének nem esett baja.

A négysávos közúti hídon tavaly 847 158 személyautó és kisteherautó haladt át, több, mint bármely más kikötői hídon az Egyesült Államokban.

A Francis Scott Key (1779-1843) ügyvédről, íróról és költől, az amerikai himnusz szövegének szerzőjéről elnevezett hidat 1977-ben adták át a forgalomnak.

A szerencsétlenségről Joe Biden elnököt tájékoztatták.

A baleset miatt Baltimore forgalmas tengeri kikötőjének működését is felfüggesztették.

A megsemmisült Francis Scott Key-híd Baltimore városnak és környékének fontos közlekedési útvonala, egy csaknem 3 kilométer hosszúságú acélszerkezetű átkelő a Patapsco folyó torkolata fölött.

A katasztrófát okozó tengerjáró, a Dali szingapúri zászló alatt hajózott, és a Srí Lanka-i Colombo kikötője felé indult. A hajó a dán Maersk társasághoz tartozik, ám egy másik vállalkozás üzemeltette. A 300 méter hosszú és 50 méter széles Dali a legnagyobb méretű konténerszállítók közé számít. A híd romjai alá szorult fedélzeten – a megjelent fényképek alapján – több mint ezer nagyméretű konténer van.

Read More

Post Comment