Search by category:
Egyéb kategória

Interaktív installációval bővült a Madách-kastély tárlata (VIDEÓ)

Interaktív installációval bővült a Madách-kastély tárlata (VIDEÓ)

Vataščin Péter

2024. 03. 27., sze – 14:24

Alsósztregova |

„A Föld Hangjai – Madách emlék” elnevezésű interaktív audiovizuális installáció a befogadót egyszerre vezeti be elvont és konkrét módon Madách Imre világába.

A Madách-kastélyban kedden tartott, „…befejeztem 1860. márc. 26-án” című születésnapi ünnepség egyik eseménye volt az új kiállítási elem bemutatása. A Tarr Kálmán és Ürögi János által létrehozott alkotás nem mindennapi módon kelti életre Madách Imre világát.

Az installáció két elemből áll. A képernyőn a kastély, a park és a Madách család síremlékének háromdimenziós szkennerrel rögzített képei láthatóak. Ehhez kapcsolódnak az ugyanezen helyeken felvett különféle hangok, illetve Madách Imre egyes szövegei magyar és szlovák nyelven Benes-Tarr Csilla előadásában. 

A rendszer interaktív jellegét az adja, hogy a befogadó a képernyő előtt levő négy színnel jelölt kövek és egy szenzor segítségével folyamatosan alakíthatja azt, amit a felvételen lát. Így például a zöld kővel váltogathatjuk a nyelvet, míg a lila kő megérintésével a hangfelvételeket között böngészhetünk. A Leap Motion elnevezésű, kézmozdulatokat figyelő szenzor segítéségével pedig azt befolyásolhatjuk, mit és hogyan látunk, illetve hallunk az aktuális jelenetben.

A jelenlevőknek Tarr Kálmán elmondta, az installációt egy tavaly őszi performanszból fejlesztették tovább. Ürögi János speciális mikrofonokkal – amelyeket a makrofelvételekhez lehet hasonlítani – „nagyította” fel a „kis” hangokat amellett, hogy persze olyan „nagy” felvételekkel dolgoztak, mint egy zivatar hangai. Így például azt csinálták, hogy elásták a földbe ezeket a mikrofonokat, s felvették a földalatti morajlásokat. Máskor egy csapat hangyának szórtak ki cukrot, majd feljátszották a csápjaik hangjait, ahogy ették az édes táplálékot.

Read More

Post Comment