Search by category:
Egyéb kategória

Rodák megfogta Haaland büntetőjét

Rodák megfogta Haaland büntetőjét

Orosky Tamás

2024. 03. 27., sze – 17:33

Oslo |

Egy borzasztó és egy tűrhető félidő után 1:1-es döntetlent ért el Norvégiában kedd este a szlovák labdarúgó-válogatott az Eb-felkészülés jegyében rendezett találkozón.

Francesco Calzona szövetségi kapitány terveit eleve felborította a sok sérülés, de az olasz szakember így is – részben ugyancsak kényszerűségből – bátran belenyúlt az Ausztria elleni meccs (0:2) összeállításába, hat helyen változtatva rajta. Dúbravka helyett Rodák védett, s bekerült a kezdő tizenegybe Bénes László, De Marco, Tomič, Hrošovský és Ďuriš is. A rettentően felázott, gyatra oslói gyep is nehezítette a csapat(ok) dolgát, ettől függetlenül a szlovák válogatott a közelmúlt talán leggyengébb produkcióját nyújtotta az első félidőben. Csak a legerősebb összeállításban szereplő norvégok pontatlan befejezésein múlott, hogy 45 perc után csak 1:0 állt az eredményjelző, Haalandnak köszönhetően.

„Amellett, hogy a norvégoknak nagyon jó csapatuk van, mi is besegítettünk nekik, hogy ilyen fölényben legyenek. Nagyon keveset valósítottunk meg azokból a dolgokból, amiket terveztünk. Az adataink is azt mutatják, hogy ennyire rossz számaink talán még nem is voltak. A fiúk elég intelligensek ahhoz, hogy a pozitív dolgokra figyeljenek. A második félidő már ilyen volt, az ideálisnak nem mondható körülmények ellenére – mondta a rövid idő alatt négyet cserélő Calzona, utalva az esőt egy ideig felváltó nagy hópelyhekre.

Persze, a jobb folytatáshoz túl kellett élnie a szlovákoknak Haaland tizenegyesét is, amelyet az 52. percben Rodák megfogott. „Nagyon jó érzés, ha egy ekkora sztár büntetőjét ki tudom védeni. Tudtuk, hova rúgja általában a tizenegyeseket, de ezen most változtatott. Picit próbáltam megtéveszteni a mozgásommal és rávenni, hogy oda rúgja a labdát, ahova én várom. Így is lett, sikerült hárítanom – írta le a jelenetsort a Fulham kapusa, aki ebben az idényben mindössze öt kupameccsen kapott eddig szerepet a klubcsapatában. 

Előtte a teljesen új összetételű Tomič, Obert, Gyömbér, De Marco hátvédsor próbálta feltartóztatni a norvég támadókat. „Nem volt egyszerű dolguk, de fokozatosan belejöttek. Kell néhány sikeres párharc, és onnantól megvan a kellő magabiztosság is. Obert szerintem kitűnő meccset játszott – vélekedett Rodák.

Hozzá kell tenni, a szlovák csapat játéka a rutinos játékosok beállásával javult fel igazán. Lobotka és Duda pályára lépését követően már a vendégek vették át a kezdeményezést, és utóbbi a 87. percben egyenlített. „Szerencsém is volt, hogy át tudtam passzírozni a labdát a norvég védőkön, akik nem voltak kellően agresszívek. Amikor már teljesen az uralmam alatt volt a labda, tudtam, hogy jól fog végződni az akció – jegyezte meg a Verona játékosa.

A szlovák válogatott így egy döntetlennel és egy vereséggel zárta a felkészülés márciusi szakaszát. „Erős csapatokkal szerettünk volna találkozni a mostani játéknapokon. Nem a győzelmeken volt most a fő hangsúly. Elfogadom a vereséget is, de csak akkor, ha látok javulást a játékunkban. Hogy ezt kellően meg tudjuk ítélni, nálunk magasabban jegyzett válogatottakat választottunk. Szerettünk volna még jobb FIFA-ranglistás helyezéssel bíró gárdákkal mérkőzni, de a részükről nem volt erre hajlandóság, alighanem még nincsenek tisztában vele, hogy nekünk is értékes csapatunk van – tette hozzá Calzona.

Az Eb-re készülő nemzeti csapat – a többi riválishoz hasonlóan – júniusban még két meccset fog játszani a kontinenstorna előtt, előbb San Marino ellen Ausztriában, majd Nagyszombatban, Wales ellen tartják a főpróbát.

Read More

Post Comment