Search by category:
Egyéb kategória

„Többet keresnék, ha férfi lennék”

„Többet keresnék, ha férfi lennék”

Juhász Katalin

2024. 03. 27., sze – 12:45

Ennél picit szókimondóbban, ha tetszik, trágárabban fogalmazott a minap Olivia Colman Oscar-, Emmy-, és Golden Globe-díjas brit színésznő a hollywoodi bérkülönbségeket illetően.

„A férfi színészek többet kapnak, mert azt szokták mondani, hogy ők vonzzák a közönséget. Valójában ez már évtizedek óta nem igaz, de még mindig szeretik ezt indokként arra használni, hogy a nőknek ne fizessenek annyit, mint a férfi kollégáiknak” – mondta Olivia Colman a CNN egyik műsorában.

Amikor a műsorvezetőnő megkérdezte, hogy tapasztalt-e fizetési egyenlőtlenséget annak ellenére, hogy többszörösen elismert színésznő, és olyan művekben játszott főszerepet, mint A kedvenc, A korona, vagy a Broadchurch, Olivia Colman a következőt válaszolta: „Nagyon is tisztában vagyok vele, ha én lennék Oliver Colman, akkor k*rvára sokkal többet keresnék, mint amennyit most keresek” – jegyezte meg, majd hozzátette, hogy tud olyan fizetési egyenlőtlenségről, ami 12 ezer százalékos. Olivia Colman a legújabb hollywoodi sztár, aki felhívta a figyelmet a bérek közötti egyenlőtlenségekre. Korábban Taraji P. Henson, A számolás joga című Oscar-díjas filmdráma főszereplője is felemelte a szavát az ellen, hogy a fekete színésznőket az iparág jelentősen alulértékeli. A színésznő elárulta, hogy annak idején majdnem kilépett a Bíborszín című produkcióból, mert megtudta, hogy férfi kollégáihoz képest jelentősen alulfizetik a munkáját.

A közvéleményt talán Gillian Anderson tíz évvel ezelőtti nyilatkozata háborította fel leginkább, aki egy beszélgetős tévéműsorban elárulta, hogy megalázva érezte magát, akikor kiderült, mennyire alulértélték az X-aktákban. A színésznő 25 évesen kapta meg Scully ügynök szerepét a sorozatban, amely világsikert aratott. A férfi főszerepre kiszemelt 33 éves David Duchovny a casting idején sokkal ismertebb volt nála, de Anderson szerint ez nem indokolta, hogy dupla annyi pénzt kapjon egy-egy epizódért, mint ő.

Read More

Post Comment