Search by category:
Egyéb kategória

Čaputová: A NATO révén egy olyan klub tagjai vagyunk, amely védelmet biztosít nekünk

Čaputová: A NATO révén egy olyan klub tagjai vagyunk, amely védelmet biztosít nekünk

Kulcsár Péter

2024. 03. 28., cs – 14:20

A NATO-tagság olyan biztonsági garanciákat nyújt Szlovákiának, amelyeket a szövetség nélkül egymaga sosem lenne képes elérni – jelentette ki Zuzana Čaputová államfő a NATO-erők szlovákiai integrációs összekötő csoportjánál tett látogatása során Pozsonyszőlősön (Vajnory), a csatlakozás 20. évfordulója alkalmából.

„A 20 évvel ezelőtti döntést a legmeghatározóbbnak tartom az ország biztonsága és fejlődése szempontjából. Egy olyan klub tagjai vagyunk, amely védelmet biztosít nekünk most is, és a jövőben is” – jelentette ki az államfő, aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka.

A NATO-t a legerősebb védelmi szövetségnek tartja. „Rendkívüli garanciákat biztosít nekünk, és szükség esetén konkrét segítséget” – tette hozzá, kiemelve például az ország légterének védelmét. A NATO jövőjével kapcsolatban kijelentette, sosem volt még annyira egységes a szövetség, mint az Ukrajna elleni orosz agresszió megindítása óta.

A NATO szlovákiai összekötő csoportjának tevékenységéről kijelentette, a tagállamok együttműködését szimbolizálja, az egy mindenkiért, mindenki egyért jelszó jegyében.

Marián Kurilla, az összekötő csoport főparancsnoka kiemelte, a jelenlegi időszak is Szlovákia NATO-csatlakozásának fontosságát igazolja, és kulcsfontosságúnak nevezte az összekötő csoport tevékenységét.

Read More

Post Comment