Search by category:
Egyéb kategória

Húsz éve léptünk a NATO-ba

Húsz éve léptünk a NATO-ba

Mészáros Richárd

2024. 03. 28., cs – 23:36

Ma van húsz éve, hogy 2004. március 29-én Szlovákia belépett az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe, azaz a NATO-ba. Az ország ezzel és a hónapokkal későbbi uniós csatlakozással tagozódott be a nyugati szövetségesi rendszerbe. 

Szlovákia több más ország, köztük Bulgária, Észtország, Litvánia, Lettország, Románia és Szlovénia társaságában nyert felvételt a védelmi szövetségbe – Mikuláš Dzurinda miniszterelnök a márciusi napon nyújtotta át Washingtonban a szlovák állam által elfogadott belépési nyilatkozatot. 

Daniel Hošták elemző a Globsec think-tank elemzője a csatlakozási évforduló kapcsán rendezett konferencián elmondta, hogy Szlovákia számára a jelenlegi körülmények között biztonsági garanciát jelent a NATO-tagság. Hošták felhívta a figyelmet arra, hogy az európai biztonsági struktúrák szempontjából a NATO vált a legfontosabb tényezővé. Véleménye szerint a szövetség erejét bizonyítja, hogy Szlovákia, vagy a balti államok a tagságukból kifolyólag nem váltak az orosz terjeszkedéssel kapcsolatos hatalmi ambíciók célpontjává – a NATO pedig folyamatosan erősödik, például a svéd és a finn belépéssel. Az ország NATO-tagságának gyakorlati haszna megmutatkozik a szlovák légtér védelmében, a feladatot másfél éve szomszédos országok, köztük Magyarország látja el.

Hošták a NATO-tagság kapcsán elmondta, hogy Szlovákia megbízható partner hírében áll, ugyanakkor az új Fico-kormány külpolitikai kijelentései megkérdőjelezhetik az ország szavahihetőségét. Az ország lakossága a felmérések szerint az európai átlagnál oroszbarátabb, a NATO-tagság megítélése viszonylag stabilan pozitív.

Read More

Post Comment