Search by category:
Egyéb kategória

Netanjahu hozzájárult a tűzszüneti tárgyalások újabb fordulójához

Netanjahu hozzájárult a tűzszüneti tárgyalások újabb fordulójához

Mészáros Richárd

2024. 03. 29., p – 17:03

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hozzájárult ahhoz, hogy megtartsák a Dohában és Kairóban folytatott tűzszüneti tárgyalások újabb fordulóját – közölte a miniszterelnöki kabinet pénteken.

Tíznapos egyezkedés után Izrael külföldi biztonsági szolgálatának, a Moszadnak a vezetője, David Barnea kedden rendelte vissza a Sin Bet belbiztonsági szolgálattal közös izraeli tárgyalódelegációt Katarból, miután a tárgyalások zsákutcába jutottak, mert az iszlamista Hamász terrorszervezet elutasította az amerikai kompromisszumos javaslatot a tűzszünet elérésére és az izraeli túszok visszaadására.

„Benjámin Netanjahu tárgyalt a Moszad és a Sin Bet igazgatójával, és jóváhagyta, hogy a következő napokban újabb fordulót tartsanak Dohában és Kairóban” – állt a kormányfői hivatal pénteki közleményében.

Amióta az ENSZ Biztonsági Tanácsa a Hamász és Izrael közötti azonnali tűzszünetet követelő határozatot fogadott el, Izrael és a Hamász egymásra hárítják a felelősséget, amiért nem tudnak fegyverszünetben megállapodni.

A közvetítő Katar szerdán azt közölte, hogy folytatódnak a tárgyalások a Hamász és Izrael között egy gázai fegyverszünetről és a túszok elengedéséről, de azóta a felek kevés információt közöltek.

Netanjahu hivatala jelezte: a miniszterelnök megbeszélést folytatott David Barneával a tárgyalásokról, de arról nem tájékoztatott, hogy a Moszad vezetője Dohába vagy Kairóba utazik-e.

A Hamász október 7-én indított Izrael elleni támadása során legkevesebb 1160 ember halt meg, többségében civil, és Izrael szerint mintegy 250 embert elraboltak, közülük 130-an továbbra is a Hamász fogságában vannak Gázában, harmincnégyen meghaltak.

Az Izrael által a Hamász ellen megtorlásul indított Gázai övezeti offenzíva során péntekig a gázai egészségügy-minisztérium adatai szerint 32 623-an haltak meg.

Read More

Post Comment