Search by category:
Egyéb kategória

A jordániai király a rafahi offenzíva megakadályozására kérte Joe Bident

A jordániai király a rafahi offenzíva megakadályozására kérte Joe Bident

Mészáros Richárd

2024. 05. 07., k – 11:21

II. Abdalláh jordániai király hétfői találkozójukon közölte Joe Biden amerikai elnökkel, hogy a tervezett izraeli offenzíva Rafahban „újabb mészárláshoz” vezetne, és arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy azonnal avatkozzon be.

 A király figyelmeztetett a Rafah ellen irányuló izraeli szárazföldi offenzíva következményeire, amely a konfliktus regionális továbbterjedését okozhatja és újabb mészárlással fenyeget – áll a jordániai királyi udvar közleményében, miután II. Abdalláh a Fehér Házban együtt ebédelt Biden elnökkel.

A Hamász terrorszervezet tűzszüneti, illetve fogolycsere-egyezményre adott pozitív válasza után az izraeli hadsereg (IDF) hétfőn, légicsapásokat követően elfoglalta rafahi határátkelő gázai oldalát az egyiptomi határnál. A Gázai övezet déli részén fekvő, túlzsúfolt Rafah városa a kitelepítettek hatalmas táborává vált, ahol csaknem 1,5 millió palesztin él katasztrofális körülmények között.

Biden hétfőn telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és azt mondta neki, hogy nem támogat átfogó katonai akciót Rafahban, és a tűzszünet a legjobb módja annak, hogy megkíméljék a túszként elhurcolt izraeliek életét.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője is megerősítette hétfőn, hogy Washington nem támogat nagyszabású katonai akciót Rafahban. Matthew Miller szerint a Biden-kormány eddig nem látott olyan humanitárius tervet izraeli részről, amely hiteles és végrehajtható lenne.

A jordániai közlemény szerint a király az amerikai elnökkel folytatott megbeszélésen hangsúlyozta, hogy minden erőfeszítést meg kell tenni az azonnali tűzszünet érdekében. A királyi udvar elmondása szerint Abdalláh és Biden egyetértett abban, hogy fenntartható tűzszünetre van szükség a Gázai övezetben, illetve a humanitárius segélyek eljuttatásának fontosságát is kiemelték.

„Mindketten továbbra is elkötelezettek a tartós béke elérése mellett, amely magában foglalja a palesztin államhoz vezető utat, Izrael számára nyújtott biztonsági garanciák mellett” – áll a Fehér Ház közleményében.

A két vezető legutóbb februárban találkozott a Fehér Házban, ahol a régi szövetségesek többek között a közelgő izraeli szárazföldi offenzíváról és a palesztin civilek szenvedéseiről tárgyaltak.

Jordánia és több arab állam élesen bírálja az izraeli hadműveleteket, és október óta tűzszünetet követelnek, amióta a civil áldozatok száma rohamosan nő.

Read More

Post Comment