Search by category:
Egyéb kategória

Ursula von der Leyen: Európának virágzó védelmi iparra van szüksége

Ursula von der Leyen: Európának virágzó védelmi iparra van szüksége

Mészáros Richárd

2024. 05. 07., k – 14:06

Virágzó védelmi iparra van szükség Európában, a kontinensnek többet kell költenie a biztonságra – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke kedden Katowicében, a 16. Európai Gazdasági Kongresszus megnyitóján.

Az EB elnöke és Donald Tusk lengyel kormányfő nyitóbeszédet mondtak a kedden megkezdődött háromnapos rendezvényen.

Von der Leyen elmondta: a következő öt évben „fel kell turbózni” a védelmi iparunkat, Európának többet kell költenie erre. „Virágzó európai védelmi ágazatra van szükségünk” – jelentette ki.

Amennyiben a következő ciklusban újraválasztják EB-elnöknek, több nagyszabású védelmi projektet fog javasolni – ígérte. Megerősítette: létrehozná a védelmi biztos posztját, akinek feladatköréhez „a legkorszerűbb európai védelmi ipar” támogatása tartozna. Egyik első feladata az európai védelmi készültség állapotáról szóló „fehér könyv” bemutatása lenne – közölte.

A lengyel kormányfőhöz fordulva Ursula von der Leyen gratulált „az erős vezetéshez és a folyamatban lévő (lengyelországi) változásokhoz”. Kijelentette: „ebből a sikerből sok tanulságot lehet levonni”, egyebek mellett azt, hogy európai szinten is széles koalíciókat kell építeni. „Nagyon fontos, hogy a centrum erősen összetartson, küzdjön a szélsőségekkel, és ne tegye lehetővé a polarizációt” – fogalmazott az EB elnöke.

Tusk beszédében úgy ítélte meg: nem szükségszerű, hogy Ukrajna, „tekintettel az (erőviszonyok) aránytalanságára”, elveszítse a háborút Oroszország ellen. Ha Európa jobban felkészült volna az ilyen nehéz időkre, Oroszország talán nem merte volna megtámadni Ukrajnát – tette hozzá.

Aláhúzta: Európának a legközelebbi hónapokban, valamint az egész következő ötéves ciklusban fel kell készülnie „egy olyan helyzetre, amelyben a világon semmilyen erő nem mer kezet emelni rá”. Az Európai Uniónak legalább 100 milliárd eurót kell szánnia védelemre. A jól és bölcsen befektetett pénz hosszú időre, talán állandó jelleggel eltolja a háborút Európa határaitól – fogalmazott Tusk.

Az egyik biztonsági prioritásként Donald Tusk a szigorúan őrzött európai határt jelölte meg. Az európai biztonság másik előfeltételének a politikus a közös beruházásként létesítendő légvédelmi kupolát említette.

A lengyel kormányfő áprilisban jelentette be, hogy Lengyelország csatlakozni szeretne az európai közös légvédelmi kezdeményezéshez (European Sky Shield Initiative, ESSI).

Read More

Post Comment