Search by category:
Egyéb kategória

Elhunyt a legendás zenei producer

Elhunyt a legendás zenei producer

Juhász Katalin

2024. 05. 09., cs – 17:11

Chicago |

Szívroham következtében 61 éves korában meghalt Steve Albini, az alternatív rockzene ikonja, akinek producerként olyan meghatározó lemezek fűződnek a nevéhez, mint a Nirvana In Utero című harmadik albuma, PJ Harvey Rid Of Me-je, illetve a Manic Street Preachers, a Helmet, a Breeders vagy a Fugazi albumai.

A kilencvenes években szinte minden feltörekvő indie-előadó vele szeretett volna dolgozni, de az ezredforduló után is jelentősen befolyásolta olyan zenekarok hangzását, mint a Gogol Bordello, a Flogging Molly vagy a Black Midi, de Jarvis Cocker, a Pulp frontembere is rábízta első szólólemezét. 

Steve Albini zenészként is sokat letett az asztalra, olyan stílusteremtő underground rockzenekarok énekes-gitárosa volt, mint a Shellac és a Big Black. Emellett folyamatosan kritizálta a zeneipart és annak kizsákmányoló gyakorlatát. Például nem vette fel a neki járó jogdíjakat, mondván, hogy azok a dalszerzőket illetik. Nincs pontos statisztika arra nézve, hány lemez születénél bábáskodott, a szaksajtóban „néhány ezer” szerepel. 

Halála előtt Steve Albini éppen a Shellac egy évtized után elkészült első albuma, a jövő héten megjelenő To All Trains turnéjára készült. Chicagói stúdiójában érte a halál. 

Read More

Post Comment