Search by category:
Egyéb kategória

Kilenc országból szállítanak hulladékot Szlovákiába, a legtöbbet Olaszországból

Kilenc országból szállítanak hulladékot Szlovákiába, a legtöbbet Olaszországból

Mészáros Richárd

2024. 05. 09., cs – 19:51

Tavaly kilenc európai országból szállítottak hulladékot Szlovákiába. A legtöbb szemét Olaszországból származik. A behozott hulladék nagy részét a nádasfői (Rohožník) cementgyárban értékesítették a Malackai járásban. A Környezetvédelmi Minisztérium (MŽP) összesen 624 780 tonna hulladék behozatalát engedélyezte. Ez a MŽP honlapján közzétett, a hulladék nemzetközi szállításáról és behozataláról szóló 2023-as határozatok áttekintéséből következik.

A szemetet Ausztriából, Fehéroroszországból, Magyarországról, Németországból, Csehországból, Svájcból, Lengyelországból és Szlovéniából szállították Szlovákiába. A hulladék nagy részét üzemanyagként hasznosítják, más részét újrahasznosítják.

Nádasfőn kívül a felsőszernyei cementgyárba is szállítanak hulladékot Trencsén megyében, illetve a lédeci (Ladce) cementgyárba is az Illavai járásban. A többi szemét Bazinba, Zólyomba, Máriatölgyesre, Tornára, Pozsonyba, Holicsra, Zólyomlipcsére (Slovenská Ľupča), Szeredbe (Sereď), Zsarnócára és Malackára kerül. Ez a döntések áttekintéséből derül ki.

A szállított hulladék legnagyobb része gyúlékony anyag, illetve keverék anyagokról van szó. Ezenkívül fát, fűrészport, műanyagot, gumit, különféle olajokat, ólomakkumulátorokat, PCB-anyagokat tartalmazó transzformátorokat és kondenzátorokat vagy festék- és lakkhulladékot szállítanak Szlovákiába. Például Németországból arzént tartalmazó hulladékot hoztak Zsarnócára újrahasznosítás céljából, illetve fémek ismételt kinyerésére. Szeredbe ólomakkumulátorokat hoztak Olaszországból, szintén újrahasznosítási céllal.

Read More

Post Comment