Search by category:
Egyéb kategória

Kormányalakítási megbízást kapott Andrej Plenković Horvátországban

Kormányalakítási megbízást kapott Andrej Plenković Horvátországban

Kulcsár Péter

2024. 05. 10., p – 13:48

Kormányalakítási megbízást kapott Zoran Milanović horvát államfőtől pénteken Andrej Plenković eddigi ügyvivő miniszterelnök, az április 17-ei parlamenti választásokon relatív többséget szerző, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelötje – jelentette a horvát sajtó.

Plenković az X-en azt írta: 78 parlamenti képviselő aláírását gyűjtötte össze a kormányalakításhoz.

„Engem bíztak meg a horvát kormány megalakításával. A harmadik ciklusban is folytatjuk a munkát az előrejutás érdekében” – fogalmazott a politikus.

A horvát központi választási bizottság által, teljes feldolgozottság alapján közzétett adatok szerint a kormányzó HDZ a diaszpóra három képviselőjével együtt 61, a Szociáldemokrata Párt (SDP) irányította Igazság Folyói nevű választási koalíció pedig 42 mandátumot szerzett a 151 fős törvényhozásban.

A harmadik legtöbb mandátum a vukovári Ivan Penava polgármester vezette Haza Mozgalomnak (DP) jutott: ők 14 képviselői helyre tettek szert.

Átlépte még az ötszázalékos parlamentbe jutási küszöböt a szintén jobboldali Híd (Most) 11 mandátummal, a fővárost vezető Képesek Vagyunk Rá! (Možemo!) baloldali-zöld szövetség 10 mandátummal, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) regionális párt és a Független Északi Platform 2-2 mandátummal, valamint a Fokus/Köztársaság párt egy mandátummal.

A nemzeti kisebbségeknek biztosított nyolc képviselői hely közül hármat a szerb, egyet a magyar, egyet az olasz, egyet pedig a cseh és szlovák kisebbség közös képviselője tölt be, az összes többi nemzetiséget ketten képviselik az új összetételű parlamentben.

A HDZ a DP-vel lépett koalícióra, amellyel együtt 73 képviselője van a 151 fős parlamentben. Utóbbi párt két megválasztott képviselője nem adta aláírását a HDZ-vezette kormány megalakulásához.

A helyi sajtó jelentése szerint a kétpárti koalíciót aláírásával támogatta még Vesna Vučemilović, a Híd listáján megválasztott képviselő – aki időközben lemondott minden tisztségéről a pártban –, valamint négy kisebbségi képviselő is.

Az államfő még a múlt héten kijelentette: nem fog konzultációkat tartani a kormányalakításról, annak ad mandátumot, aki fel tudja mutatni a szükséges 76 támogatói aláírást.

Plenković pénteken nyújtotta át a dokumentumot az államfőnek az elnöki hivatalban, a találkozó mindössze tíz percig tartott. Sem ő, sem az elnök nem nyilatkozott a sajtónak az esemény után. A kijelölt miniszterelnöknek harminc nap áll rendelkezésére, hogy kormányt alakítson.

A horvát államfő május 16-ára hívta össze a parlament alakuló ülését.

Read More

Post Comment