Search by category:
Egyéb kategória

Šimkovičová: Senki nem veszélyezteti a demokráciát, az ígéreteinket teljesítjük

Šimkovičová: Senki nem veszélyezteti a demokráciát, az ígéreteinket teljesítjük

Kulcsár Péter

2024. 05. 10., p – 15:28

A kormánynak és a kulturális minisztériumnak nem az a feladata, hogy az ellenzék, a progresszív és liberális pártok programját valósítsa meg, hanem hogy a saját ígéreteit teljesítse. Senki nem veszélyezteti Szlovákiában a demokráciát – jelentette ki Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter a leváltására kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen. Bírálta a társadalom megosztását és az eltérő nézeteket vallók sértegetését.

„Senki nem veszélyezteti a demokráciát. A három és fél éves kínlódás után Szlovákiának végre demokratikusan megválasztott, hozzáértő kormánya van, és végre látható vált a kulturális minisztérium” – mondta Šimkovičová. Tárcája részéről deklarálta a kormányprogram teljesítését, amely az azt aláíró három kormánypárt számára kötelező érvényű.

Az ellenzéket azzal vádolja, hogy mesterségesen ellentéteket szít a társadalomban, hazudik, és politikai ellenfeleit sértegeti. Leszögezte, hogy az előző kormány különféle posztokon helyezte el az embereit, és ezért is hív most össze az ellenzék különféle ügyekben tüntetéseket. „Megértem, hogy nagyon nehezen viselik a választási vereséget, és a miniszterek visszahívására tett kísérletek valamiféle politikai rituálévá váltak az önök számára” – mondta az ellenzéknek a miniszter.

Emellett a mediális tér egyhangúsításával vádolta az ellenzéket, az újságírói objektivitás felszámolásával és a különféle aktivisták bevonásával. „A fősodratú média, beleértve a közmédiát is, ugyanazokat az információkat és ideológiát terjeszti, más véleményeknek minimális teret biztosítanak, vagy teljesen kizárják azokat” – folytatta Šimkovičová, hozzátéve, mindez a progresszivizmus, a neoliberalizmus, a genderideológia népszerűsítését és a nemzetek szuverenitásának felszámolását szolgálja. Szerinte ez volt az oka az alternatív média létrejöttének. „A nyilvánosság továbbra is igényt tart az objektív tájékoztatásra” – tette hozzá. Azt is leszögezte, kész tárgyalni a kulturális élet minden szereplőjével, és visszautasította, hogy homofóbiával vádolják.

Zuzana Mesterová (PS) rámutatott, hogy az ellenzéki pártok is a társadalom nagyon jelentős részét képviselik, és ha a miniszter nem veszi figyelembe az ellenzéket, akkor a fél ország véleményét utasítja el. „Az, hogy a választáson megbízást kaptak az ország irányítására, még nem hatalmazza fel önöket arra, hogy visszaéljenek ezzel és azok ellen fordítsák, akiktől a felhatalmazást kapták, vagyis a polgári társadalomtól” – jelentette ki Mesterová.

Dušan Jarjabek (Smer) kikérte a miniszterrel szembeni sértő és személyeskedő hangnemet. Szerinte ez a parlamenti vita csak időpocsékolás, csak arról szól, hogy az ellenzék elmondhassa a magáét, de jól tudják, hogy a miniszter úgysem lesz leváltva.

Read More

Post Comment