Search by category:
Egyéb kategória

Az ENSZ-főtitkár rafahi offenzívájának leállítására szólította fel az izraeli hadsereget

Az ENSZ-főtitkár rafahi offenzívájának leállítására szólította fel az izraeli hadsereget

Mészáros Richárd

2024. 05. 11., szo – 09:31

António Guterres ENSZ-főtitkár pénteken felszólította az izraeli hadsereget, hogy ne terjessze ki a Gázai övezetben fekvő Rafah városa ellen indított támadását.

A helyzet Rafah városában kritikus, mivel a légicsapások Gáza egész déli részén folytatódnak – mondta a főtitkár pénteken a kenyai fővárosban, Nairobiban tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, „egy nagyszabású szárazföldi támadás hatalmas humanitárius katasztrófához vezetne, és ellehetetlenítené az emberek támogatására tett erőfeszítéseinket, miközben éhínség fenyeget”. A főtitkár hangsúlyozta, hogy több mint egymillió palesztin keres menedéket Rafah-ban, és a menekültek fele gyerek.

Az ENSZ pénteken arra figyelmeztetett, hogy napokon belül leállásra kényszerülhetnek a segélyszervezetek a Gázai övezetben az egyre fokozódó élelmiszer- és üzemanyaghiány miatt.

Az ENSZ palesztin menekülteket segélyező ügynöksége (UNRWA) ugyanakkor azt közölte, hogy mintegy 110 000 ember hagyta már el a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városát, mióta az izraeli hadsereg megkezdte műveleteit a térségben. Az Egyiptom felé vezető rafahi határátkelő továbbra is zárva van a humanitárius segélyszállítmányok előtt.

Az izraeli hadsereg hétfő este nyomult előre szárazföldi csapataival Rafah keleti részén, miután felszólította az ott lakókat, hogy hagyják el a területet.

Read More

Post Comment