Search by category:
Egyéb kategória

„Légy a kutyák királya!”

„Légy a kutyák királya!”

Juhász Katalin

2024. 05. 11., szo – 08:39

„…ne királyok kutyája!” Ennél aktuálisabb üzenetet elképzelni sem tudnánk a kultúra hazai és magyarországi művelőinek biztatására. Ezért örömmel osztjuk meg a hírt, hogy Hobo május 16-án Dunaszerdahelyen éleszti újra a Kopaszkutyát.

Ha 1981-ben azt mondták volna Földes Lászlónak, ennek a csodálatos ördögfiókának, hogy egyszer Kossuth-díjat fog kapni munkásságáért, nyilván egy nagy nevetéssel honorálta volna a viccet. Nem tudom, megfigyelték-e – mert hiszen nyilván önök is sokszor látták Szomjas György kultikus filmjét –, hogy amikor Hobo az egyik jelenetben nála legalább 10 évvel fiatalabb rajongókkal beszélget, mennyire figyel rájuk, milyen fontosak neki azok a sodródó gyerekek. A Schuster Lóránt által a filmben felolvasott rajongói levél, hogy tudniillik nagyon szeretünk titeket, reméljük, ilyenek maradtok, és nem veszitek át az ABBA stílusát – szintén sokat elárul a korabeli viszonyokról. 

Azok kedvéért, akik még nem éltek a nyolcvanas évek elején: a csapból is folyó Neoton-diszkó mellett csak az államilag dotált rockzenekarok (Dinamit, Generál, Corvina…) kerülhettek be a tévébe és csinálhattak lemezt. Az illetékeseket – élükön a hírhedt Erdős Péterrel – nem érdekelte, mi zajlik nyugaton, milyen zenék a legmenőbbek. A Rolling Stones nyomában járó magyar zenekarokat pedig kifejezetten rühellték.

A Kopaszkutya című filmet ugyan nem tiltották be, a HBB-lemez azonban hosszú időre  mélyhűtőbe került, csak 1993-ban olvaszthatták fel – a közönség szeretetének köszönhetően. Ez volt egyébként az első olyan magyar játékfilm, amelynek szereplői (pár kivétellel) nem hivatásos színészek voltak, hanem azok a valós figurák, akikről maga a történet szólt.

A film több jelenete játszódik koncerteken. Ezeket a betétdalokat eleveníti fel zenekarával, ezekre építi a koncertet a 79 éves Hobo, a magyar rockzene ikonikus alakja jövő csütörtökön Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. Aki jót akar, semmiképp se hagyja ki ezt a lehetőséget!

Read More

Post Comment