Search by category:
Egyéb kategória

Nagy változás az Európai Unióban: ezrek veszítik el a jogosítványukat!

Nagy változás az Európai Unióban: ezrek veszítik el a jogosítványukat!

Mellár Dávid

2024. 05. 11., szo – 16:57

A járművezetői engedélyt más szabálysértések miatt veszik majd el, mint eddig. Az új uniós jogszabályok miatt sokkal több esetben vonhatják be a jogosítványt, mint ahogyan azt eddig megszoktuk. Ráadásul egy újítás lehetetlenné teszi majd, hogy a járművezetők az unió egész területén vezethessenek.

Súlyos közlekedési szabálysértések esetén nemcsak abban az országban nem lesz szabad vezetni, ahol a szabálysértést elkövették, hanem más országokban is. Annak érdekében, hogy a nem hazai személy vezetői engedélyének felfüggesztése, korlátozása vagy bevonása valamennyi uniós országban érvényesüljön, az új szabályok értelmében a határozatot továbbítani kell a vezetői engedélyt kiállító uniós országnak. A járművezetők például elveszítik a jogosítványukat, ha 50 km/h-val túllépik a megengedett legnagyobb sebességet. Lakott területeken a képviselők 30 km/h-ban állapították meg az alsó határt.

A képviselők azt is szeretnék, ha az érvényes jogosítvány nélküli vezetés a súlyos közlekedési szabálysértések közé tartozna. Ezzel az ittas vezetéssel vagy a halálos közúti balesetekkel azonos kategóriába kerülne, ami a vezetéstől való eltiltásról szóló információcseréhez vezetne. Ez az irányelv nemcsak a közúti balesetek számának csökkentését segíti elő, hanem hozzájárul ahhoz is, hogy a polgárokat jobban tájékoztassák a felelősségteljesebb vezetésről, valamint arról, hogy hajlandóak legyenek betartani a szabályokat és vállalni a szabályok megszegésének következményeit, függetlenül attól, hogy hol vezetünk az EU-ban.

Az EU azt is javasolja, hogy a tagállamoknak határidőt kell szabni arra, hogy tájékoztassák egymást a vezetői engedély visszavonásáról. Ez a határidő 10 nap lenne. Ezt követően további 15 napos időszak kezdődik majd annak eldöntésére, hogy a járművezetéstől való eltiltás az egész unióban érvényes lesz-e. A járművezetőt 7 munkanapon belül értesítik a végleges döntésről. A jogszabály kidolgozásáért a 2024 júniusában megválasztandó új Európai Parlament lesz felelős.

(1.plusz)

Read More

Post Comment