Search by category:
Egyéb kategória

Nembináris svájci rapper nyerte az idei Eurovíziós Dalfesztivált (VIDEÓ)

Nembináris svájci rapper nyerte az idei Eurovíziós Dalfesztivált (VIDEÓ)

Kulcsár Péter

2024. 05. 12., v – 08:33

Svájci győzelemmel végződött a 2024-es Eurovíziós Dalfesztivál a svédországi Malmöben. A magát nembináris személyként azonosító Nemo a The Code című dalával nyerte meg a versenyt.

Az idei gála bizonyosan emlékezetes marad tekintve, hogy már a nagy finálé előtt botrány robbant ki, miután a hollandok versenyzőjét kizárták. A végső győzelemre is esélyesnek tartott Joost Klein már a péntek este tartott főpróbán sem léphetett színpadra, mert a délután folyamán felfüggesztették egy színfalak mögött történt incidens miatt. Nagyon sok konkrétumot nem tudni az ügyről, de olyan információk keringenek, melyek szerint az előadó a szervező stáb egyik munkatársával került konfliktusba.

A holland versenyző ügyén túl idén Izrael szereplése volt az, ami témát szolgáltatott: a gázai konfliktus árnyékában széles körben akadtak olyan vélemények, amelyek szerint – az oroszok példájához hasonlóan – nem szabadott volna engedni Izrael indulását. A Közel-Keleten október 7-én harapódzott el, és azóta sem csitul Izrael és a palesztin terrorszervezet, a Hamász konfliktusa, miután utóbbi szervezet terroristái betörtek Izrael területére és brutális vérengzést rendeztek. Egyes vélemények szerint viszont Izrael túl messzire megy a válaszcsapással, és az elmúl hónapokban módszeres népirtást végez a palesztin civilek között.

Az izraeli versenyző, Eden Golan indulása valóban nem volt zökkenőmentes: az eseményt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) csak márciusban engedélyezte az indulását, miután Golan változtatott a szöveg egyes részein az eredetileg az October Rain címet kapó dalában, ami nem titkoltan az őszi terrortámadásnak állít emléket. A dal végül a Hurricane címet kapta, amivel Golan az ötödik helyet csípte meg a döntő 25-ös mezőnyéből, igaz, az előadás közben és után hallani lehetett a fújolást a nézőtérről. A brit lap hozzáteszi, keringenek olyan pletykák is, hogy a holland versenyzőt részben azért zárhatták ki, mert felszólalt Izrael indulása ellen, ez ugyanakkor eddig a pontig megmarad a spekuláció szintjén, hivatalosan senki nem erősített meg hasonlót.

Magyarország ahogy az elmúlt években, úgy idén sem delegált énekeseket a dalversenyre.

(24.hu)

Read More

Post Comment