Search by category:
Egyéb kategória

Az iskolázottabbak lényegesen jobban keresnek, 600 euró az eltérés

Az iskolázottabbak lényegesen jobban keresnek, 600 euró az eltérés

Mészáros Richárd

2024. 05. 15., sze – 12:02

Az iskolai végzettséggel együtt emelkedik a fizetés, a különbség átlagban 600 euró – erősítette meg a Platy.sk és a Profesia.sk állásközvetítő oldalak felmérése. A legjobban az IT-szektorban lehet keresni.

Az álláshirdetésekben közel 90%-kal magasabb alapbért kínálnak a doktori szintű végzettségűeknek, mint a csupán alapiskolai végzettséggel rendelkezőknek. Az érettségizettekkel összemérve a különbség 39%, a főiskolai végzettségűek átlagban havi bruttó 2000 eurót keresnek, az érettségizettek bruttó 1400 eurót.

Az állásajánlatok harmadánál alapkövetelmény a középiskola, 8%-uknál az alapfokú főiskolai végzettség, 13%-uknál a mesterfokú főiskolai végzettség.

Az érettségit megkövetelő állásajánlatoknál átlagban bruttó 1500 euró a fizetés, érettségi nélküli középiskolai végzettségnél 1230 euró. Alap- és mesterfokozatú főiskolai végzettségnél bruttó 2100 euró.

A végzettségen kívül a kor is számít, a legnagyobb eltérés a 45–54 éves korosztályban van, ahol a teljes főiskolai végzettségűek több mint 50%-kal többet keresnek, mint azok a velük egykorúak, akiknek csak érettségijük van.

A legjobban az IT-szektor fizet, és itt nem is számít annyira a végzettség. Az állásajánlatok 44%-ánál csak az érettségi az iskolázottságra vonatkozó alapkövetelmény, és a főiskolát elvégzők csak 330 euróval keresnek többet.

Read More

Post Comment