Search by category:
Egyéb kategória

VIDEÓN a miniszterelnök ellen elkövetett támadás utáni pillanatok

VIDEÓN a miniszterelnök ellen elkövetett támadás utáni pillanatok

Balaskó Réka

2024. 05. 15., sze – 15:45

Robert Fico (Smer) miniszterelnök elleni nyitrabányai (Handlová) merénylet elkövetőjét a helyszínen lévők videózták le. Az egyik felvételen a meglőtt miniszterelnök is látható.

A Nexta portál tett közzé több videót a helyszínről. Az egyiken az elkövető is látható, amint épp a rendőrség őrizetbe veszi. 

‼️ The shooter has been detained, according to preliminary police reports, he was aiming precisely at the prime minister – HNonline.Video: police detain the shooter at the scene of the assassination attempt. pic.twitter.com/Cl9dwUwfqv— NEXTA (@nexta_tv) May 15, 2024

Ficót a helyi kultúrház előtt érté a támadás, ahol a kormányülést is tartották. A Denník N helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik.

🇸🇰🚨 Materiał filmowy po zamachu na Roberta Fico. Ochrona osobista podnosi rannego premiera Słowacji i wciąga go do samochodu. Wcześniej jedna z kul trafiła polityka w brzuch.Na nagraniu widać, jak tłum próbuje powstrzymać napastnika. https://t.co/Nbw3MkWKGC pic.twitter.com/0tzHmgOHWb— Mycha 🇵🇱🐁💨 (@Myszeg_Cki) May 15, 2024

Kapcsolódó cikkünk

A kormány nyitrabányai kihelyezett ülésén meglőtték Robert Fico (Smer) miniszterelnököt, a politikust helikopteren szállították kórházba. Ficót legalább egy találat érte a hasán, állapota a legutóbbi hírek szerint súlyos. Cikkünket frissítjük!

16:28 Eduard Chmelár, a miniszterelnök tanácsadója szerint a merénylet Szlovákia modernkori történelmének legrosszabb helyzetét eredményezte, s hogy ez a felkorbácsolt légkör és a társadalom polarizációjának „természetes következménye”. „Nem végződhetett ez máshogy. Nem szabadna most egymást gyanúsítgatnunk, hanem arra összpontosítanunk, hogy megnyugodjon a társadalom” – mondta, majd hozzáfűzte: fontos, hogy ne folytatódjon a káosz. Pozitívan értékelte, hogy az ellenzék lemondta a mára tervezett tüntetést. 

16:27 – Petr Pavel cseh elnök szerint a Fico elleni támadásnak figyelmeztető jelnek kell lennie arra, hogy hová vezethet a társadalomban elmélyülő agresszió. „A Robert Fico elleni támadás egyértelműen elítélendő, bármilyen indítékkal is történt”.

16:25 – Délután öt órakor sajtótájékoztatót tart a belügyi és az egészségügyi tárca, valamint országos rendőrfőkapitány Besztercebányán. 

16:24 Rishi Sunak brit miniszterelnök is kifejezte döbbenetét a „szörnyű hírek” hallatán.

16:23 – A Magyar Szövetség is elítélte a miniszterelnök elleni támadást, mielőbbi felépülést kívánt. „A Magyar Szövetség megrendüléssel értesült a miniszterelnököt ért merényletről. Az erőszak és a polarizáció nem a helyes út, mivel az erőszak csak újabb erőszakot szül. Ennek minden formáját mélységesen elítéljük és közösen, egységesen kell küzdeni ellene. Robert Ficónak mielőbbi felépülést kívánunk!” – írták a nyilatkozatban.

16:22 – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is megdöbbenéssel fogadta a szlovák miniszterelnök elleni támadás hírét. „Semmi és semmi nem igazolhatja az erőszakot vagy a hasonló támadásokat. A miniszterelnökre és családjára gondolok” – írta.

16:21 – Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan elítélte a Robert Fico miniszterelnök elleni „aljas támadást”. „Az ilyen erőszakos cselekményeknek nincs helyük a társadalmunkban, és aláássák a demokráciát, a legértékesebb közös javunkat”. Hozzátette, ezekben a pillanatokban Ficóra és családjára gondol.

16:19 – Az Európai Bizottság szlovákiai képviselete elítélte a támadást. „Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban” – írják, hozzátéve, hogy „ez a szörnyű tett nemcsak egy személy, hanem a demokratikus értékeink és elveink elleni támadást is jelent”.

16:17 – Több külföldi médium is beszámolt a Robert Fico (Smer) elleni merényletről

16:15 – A miniszterelnök ellen elkövetett támadás fenyegetést jelent mindarra, ami eddig a szlovák demokráciát ékesítette – reagált Peter Pellegrini megválasztott államfő. „Elborzaszt, hogy mire vezethet egy másik politikai vélemény iránti gyűlölet. Nem kell mindenben egyetérteni, de sokféleképpen lehet demokratikusan és törvényesen kifejezni az egyet nem értésünket” – írta. A merényletet a szlovák demokráciát fenyegető példátlan támadásnak nevezte. 

16:12 – Romana Tabák (SNS) szerint a miniszterelnök elleni támadás az ellenzéki tüntetéseknek is köszönhető, ahol szították az indulatokat a kormány ellen. Michal Šimečkától, a Progresszív Szlovákia elnökétől azt kérdezte, „elégedett-e már”.

16:10 – Zuzana Čaputová államfő 16:45-kor nyilatkozik a miniszterelnök elleni támadásról.

16:09Ficót a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórházba szállították. A Markíza arról ír, a kormányfőt a helikopterről hordágyon vitték a sürgősségi osztályra. Ficót egy lepedővel takarták le, így nem lehetett látni, eszméleténél van-e, illetve azt, mennyire súlyosak a sérülései.

16:06 – Ez az ellenzék gyűlölködő politikájának eredménye – reagálta Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszter. Megdöbbentőnek tartja a történteket. „Sok erőt és főleg jó egészséget kívánok a miniszterelnöknek”.

16:03 – A kormányhivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott rövid közleményében arról ír, Ficót életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították a besztercebányai kórházba, miután a beavatkozás szükségessége miatt túl sokáig tartott volna őt Pozsonyba szállítani. „A következő órák döntőek” – tették hozzá.

16:00 – Andrej Danko (SNS) kijelentette, az SNS politikai háborút indít. Változásokat bocsátott előre a médiához és a volt kormánytagokhoz való hozzáállásban. Az ellenzéket felszólította, tartsák tiszteletben a választás eredményét.

15:54 Robert Fico (Smer) kormányfő túl van az életveszélyen – erősítette meg több forrás is a Denník N-nek. Hasi, kéz- és lábsérülést szenvedett. Jelenleg a besztercebányai kórházban kezelik. A Pluska szerint Ficót megműtik.

15:52 – Maroš Žilinka főügyész a Robert Fico ellen leadott lövést „az államiság lényege elleni támadásnak” nevezte. „Elfogadhatatlannak tartom a mai támadást” – mondta. „Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy ennek a szörnyű tettnek az elkövetőjét kompromisszummentesen és igazságosan megbüntessük” – tette hozzá.

15:50 – A JOJ TV információi szerint Ficót egy 71 éves lévai férfi lőtte meg. A Markíza középkorú férfiről ír.

15:45 – Videón a miniszterelnök ellen elkövetett támadás utáni pillanatok.

15:43 – Ivan Korčok a miniszterelnök elleni támadást elfogadhatatlan erőszakos cselekménynek minősítette, és önmérsékletre szólított fel a bűncselekmény kivizsgálásáig. „Őszintén jobbulást kívánok neki. Bízom abban, hogy a biztonsági erők kivizsgálják ezt az elfogadhatatlan erőszakos cselekményt”.

15:42 – Az erőszakot nem lehet tolerálni – kommentálta Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányfő elleni merényletet. Megdöbbentőnek nevezte a lövöldözés hírét, és mielőbbi jobbulást kívánt Ficónak.

15:39 – Igor Matovič (Szlovákia mozgalom) gyors felépülést kívánt Ficónak. „Robert Fico régi politikai riválisom. Ez a politika. Emberként azonban mielőbbi gyógyulást kívánok neki, és mélységesen elítélek minden erőszakot. Az ököl és a golyók nem oldanak meg semmit a politikában. Kérem, legyünk emberek” – reagált a támadásra.

15:36 – Richard Raši (Hlas) miniszterelnök-helyettes teljesen elfogadhatatlannak nevezte a kormányfő elleni támadást. „Nagyon gyors felépülést kívánok a miniszterelnök úrnak, mielőbb gyógyuljon meg. Ismétlem, ez nem egy demokratikus társadalomba, de semmilyen társadalomba nem való, hogy valaki ilyen aljas módon oldja meg a problémáit.”

15:35 – Ha Robert Fico (Smer) kormányfő hosszabb orvosi ellátásra szorul, helyére valamelyik miniszterelnök-helyettes lép, ő hívja össze és vezeti a kabinet ülését. A négy miniszterelnök-helyettes közül nagy valószínűséggel Robert Kaliňák (Smer) védelmi miniszter veheti át a kormányfői teendőket.  

15:27A KDH szerint nem szerencsés, ha a politikusok most egymás szemére hányják, hogy ki polarizálja a társadalmat. „Ez egyikünk számára sem engedhető meg” – tette hozzá Ján Horecký képviselő. 

15:26 – „Egyértelműen és határozottan elítélünk mindenfajta erőszakot. Reméljük, hogy Fico miniszterelnök úr jól van, és hogy ez a szörnyű tett mielőbb tisztázódik” – jelentette ki Michal Šimečka, a Progresszív Szlovákia elnöke, akit szintén sokkoltak a történtek. 

15:25 A SaS és a PS törlik a mai tüntetést, amelyen a Szlovákia Rádió és Televízió (RTVS) mellett álltak volna ki. Branislav Gröhling, az SaS elnöke felszólította a képviselőket, hogy ne gyanúsítgassák egymást ebben a helyzetben. 

15:24 Zuzana Čaputová államfő élesen elítélte a miniszterelnök elleni „brutális és vakmerő” támadást. „Sokkolva vagyok. Robert Ficónak sok erőt kívánok ebben a kritikus pillanatban, hogy felépüljön a támadásból”.

15:22 – Richard Glück, a Smer képviselője az ellenzéket hibáztatta a merényletért, kiabálni kezdett velük. „Ön köztisztviselő, viselkedjen ennek megfelelően” – válaszolta Jozef Pročko, a Szlovákia mozgalom képviselője. Ľuboš Blaha, a parlament alelnöke megpróbálta megnyugtatni a helyzetet, arra kérve Pročkot, hogy ne provokáljon és legyen empatikus, hiszen a kormányfőt meglőtték.

15:19Andrej Danko (SNS) az újságírókat hibáztatja a Robert Fico elleni merényletért. A Denník N munkatársairól „undorító disznókként” beszélt.

Korábban:

Ficót a helyi kultúrház előtt érté a támadás, ahol a kormányülést is tartották. A Denník N helyszíni tudósítója nem látta a lövést, csak a hangját hallotta, majd azt látta, amint a testőrök felemelik Ficót a földről, autóba helyezik, majd elviszik.

A Plus7Dní információi szerint Ficót a mellkasán és gyomrán érték a lövések. A lövések azután dördültek el, amikor a kormányülés végével Fico az emberek közé ment. Ekkor valaki azt kiabálta, „Robo, gyere ide”. Úgy tűnt, a kormányfő épp kezet fogott volna valakivel, amikor eldördült a lövés.

A helyszínen három–négy lövést lehetett hallani. A Denník N-nek nyilatkozó egyik szemtanú látta, amint Fico a földre esik, ezután már csak véres sérülést látott a kormányfő mellkasán és fején. Hogy a sérülések milyen súlyosak voltak, nem tudta megállapítani.

A feltételezett elkövetőt őrizetbe vették. A helyszínt és a környéket evakuálták. 

A parlament ülését felfüggesztették.

(refresher, nexta, denníkn)

Read More

Post Comment