Search by category:
Egyéb kategória

Tévesen „baloldali” íróként jelent meg több magyarországi lapban Fico merénylője

Tévesen „baloldali” íróként jelent meg több magyarországi lapban Fico merénylője

Kulcsár Péter

2024. 05. 16., cs – 12:39

Hamis információkat osztott meg az elkövetőről több magyarországi portál.

Németh Zoltán a bázis.me oldalon azt írta, valószínűleg egy fordítói hiba lehet a háttérben. Az írást az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük:

„Több magyarországi lapban megjelent, például az Indexen és az Origón is, hogy a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylő „baloldali” író, költő. Ami azért fura, mert Juraj Cintula egy regénye cigányellenes téziseket fogalmaz meg, egy fotón pedig a szélsőjobboldalra jellemző ruhát viselő és zászlót tartó társaságban található. Arra gondolhatunk, hogy piszkos politikai propagandaokok miatt mindkét portálnak jól jön, hogy egy „baloldali” költő lőtte meg Robert Ficót (aki egyébként szintén »baloldali«…). Azonban a valóság még szánalmasabb.

Az a honlap ugyanis, amelyre az Index hivatkozik, ezt írja Cintuláról 2019-ben, idézem szlovákul: Levický spisovateľ Juraj Cintula vydal novú básnickú zbierku Fragmenty plus

Amit a gépi fordító így fordít magyarra: Juraj Cintula baloldali író Fragmenty plus új verseskötetet adott ki

Aki egy kicsit is tud szlovákul, az tudja, hogy a »levický« azt jelenti magyarul, hogy »lévai«, »Léva városából való«. Nem azt, hogy baloldali, bár valóban hasonlít a két szó alakja. A »baloldali költő« szlovákul »ľavicový básnik«”.

(napunk, bázis.me)

Read More

Post Comment