Search by category:
Egyéb kategória

Miről árulkodik a zöld szem?

Miről árulkodik a zöld szem?

Mészáros Richárd

2024. 05. 23., cs – 11:35

A világ népességének mindössze két százaléka büszkélkedhet zöld írisszel.

A világon mindössze 140 millió zöld szemű ember él, ami körülbelül a népesség 2%-át teszi ki. Ritkábbnak számít a kék szemnél, amely a lakosság körülbelül 8%-át érinti. Ha valaki zöld szemű és szőke, az különösen ritka.

A zöld szemek Közép-, Nyugat- és Észak-Európában a leggyakoribbak, különösen Nagy-Britanniában, Izlandon, Hollandiában, Skóciában, Észtországban és Skandináviában. A zöld szemek gyakran kelta vagy germán gyökerekre utalnak.

A Scotlands DNA tanulmánya szerint Nagy-Britanniában a zöld szemű emberek aránya 30%, ami több, mint a barna szeműeké, akik csak a lakosság 22%-át teszik ki. Globálisan viszont a barna szemek a leggyakoribbak, a világ népességének 79%-a barna szemű.

Ahhoz, hogy valakinek zöld szeme legyen, speciális pigmentekre van szükség. Senki sem születik zöld szemmel, még azok sem, akiknek később zöld lesz a szemük. Az újszülöttek szeme hónapok vagy akár évek alatt válik zölddé.

Többek szerint a szem színe nemcsak a pigmentekkel függ össze, hanem az ember személyiségére is utalhat. A Queenslandi Egyetem és az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatásai szerint a zöld szemű emberek gyakran versengőbbek és aktívabbak, mint mások. Kreatívak, de nehéz megismerni őket, mert szeszélyesek lehetnek. Ugyanakkor művészi hajlamaik vannak és félénkek is. 

(Pluska)

Read More

Post Comment