Search by category:
Egyéb kategória

Viharban lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal

Viharban lehetőleg ne tartózkodjunk a szabadban – figyelmeztet a Közegészségügyi Hivatal

Mészáros Richárd

2024. 05. 23., cs – 16:26

Viharban lehetőleg senki ne tartózkodjon a szabadban, a vízen vagy víz közelében. Fontos mielőbb biztonságos menedéket keresni, lehetőleg villámhárítóval ellátott épületben vagy autóban – figyelmeztetett a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) honlapján.

Zivatarban  kerülni kell az olyan tárgyakkal való érintkezést, amelyek vezetik az áramot. „A fémtárgyakat, a fém túrabotokat vagy a fémnyelű esernyőket tegyük minél messzebbre” – tanácsolta az ÚVZ, és hozzátette, elővigyázatosságból nem árt kikapcsolni az olyan elektronikus eszközöket, mint a mobiltelefon, a rádió vagy a televízió.

A túrázók mielőbb keressenek egy menedékházat vagy egy kunyhót, olyan épületet, amely nem emelkedik a környező terep fölé, és ott várjuk ki, amíg elvonul a vihar. „Ha például egy barlangban húzódunk meg, menjünk a lehető legtávolabb a bejárattól és a faltól, üljünk szigetelő anyagra, és tegyük össze a végtagjainkat” – magyarázta a hivatal.

A szakértők azt javasolják, a vihar elől menekülve kisebb lépésekkel haladjunk, és a karunkat tartsuk a törzsünk mellett. „Ha többen vagyunk, igyekezzünk legalább három méteres távolságot tartani egymástól” – tették hozzá a szakemberek.

Csütörtökön Közép- és Kelet-Szlovákiában is vihar várható. A Breznóbányai, a Rimaszombati, a Nagyrőcei és a Rozsnyói járásra másodfokú, a régió több járására pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki az SHMÚ.

Read More

Post Comment