Search by category:
Egyéb kategória

Harkivba látogatott az ukrán elnök

Harkivba látogatott az ukrán elnök

Kulcsár Péter

2024. 05. 24., p – 19:57

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken Harkivban megbeszélést tartott a térség hadműveleti helyzetéről. Ezt maga az államfő hozta nyilvánosságra közösségi oldalain.

„Ma Harkivban értekezletet tartottam a régió helyzetéről és a fűtési szezonra való felkészülésről. Jelentéseket hallgattam meg a régió védelméről, a Vovcsanszk környéki helyzetről, a sérült energetikai infrastruktúra helyreállításáról. Különös figyelmet fordítunk a harkivi régió ellenséges ágyúzásnak kitett területeiről kitelepített emberek lakhatásának biztosítására” – írta Zelenszkij.

Az elnök felkereste Harkivban azt a nyomdát, amelyet az orosz hadsereg csapása döntött romba csütörtökön. Az Ukrajinszka Pravda hírportál megjegyezte, hogy ez volt Ukrajna egyik legnagyobb nyomdája. Könyvek tízezrei égtek el ettől az orosz csapástól, köztük rengeteg gyermekirodalom, taneszköz, tankönyv. Az ország második legnagyobb városának számító Harkivot ért orosz rakétatámadásban hét ember halt meg, és 21-en szenvedtek sérüléseket – emlékeztetett a hírportál.

„Az orosz terror soha nem maradhat büntetlenül. Lépésről lépésre gondoskodunk arról, hogy az orosz állam érezze gonoszságának következményeit és árát” – szögezte le a nyomdában tett látogatásakor Zelenszkij.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka Telegram-csatornáján tájékoztatott pénteken a harkivi régióban kialakult helyzetről. „A régióban végrehajtott támadásokkal elért első kisebb sikerek után az ellenség teljesen elakadt a Vovcsanszkért folytatott utcai csatákban, és nagyon komoly veszteségeket szenvedett el a támadóegységeiben” – fejtette ki a főparancsnok. Hozzátette, hogy Lipci térségében is jelentős veszteségeket szenvedett az orosz hadsereg, védekezésre váltott, miközben az ukrán csapatok akna- és tüzérségi tűz alatt tartják állásaikat.

Ihor Pohorenko, az ukrán vezérkar egyik szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy az ukrán védelmi erők harkivi irányban megállították az orosz csapatokat, és ellentámadást hajtanak végre.

Az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős minisztérium közölte, hogy 123 gyermek evakuálásáról döntöttek a harkivi régió egyes településeiről. Árvákról, szülői gondozástól megfosztott gyermekekről van szó, törvényes képviselőikkel együtt – tette hozzá a tárca. A tervek szerint 123 gyermek kitelepítését hajtják végre a megye 36 településéről. Először Harkiv városában tervezik elhelyezni az evakuáltakat, majd a nyugat-ukrajnai Voliny megye fogadja be őket.

Olekszandr Prokugyin, a dél-ukrajnai Herszon megye kormányzója a Telegramon arról adott hírt, hogy újabb három családot, hat gyermeket és szüleiket sikerült a régió orosz megszállás alatti részéből az ukrán ellenőrzésű területre átmenekíteni. Idézte a szülőket, akik elmondták, hogy túlságosan nehézzé vált számukra a megszállás alatt élni. Orosz útlevél hiányában ugyanis nem volt joguk orvosi ellátáshoz, és munkát sem kaptak.

Szerhij Liszak, a keleti országrészben lévő Dnyipropetrovszk megye kormányzója arról tájékoztatott a Telegramon, hogy az orosz erők reggel támadást intéztek a régió ellen, aminek következtében legalább ketten megsérültek, valamint egy lakóépület, egy üzlet, egy busz és egy személygépkocsi is megrongálódott.

A 2014 óta orosz megszállás alatt lévő és elcsatolt Krím félszigeten működő ATES ukrán „partizánmozgalom” arról számolt be Telegram-csatornáján, hogy eltalálták az oroszok egy kommunikációs központját Alustában. A partizánok közlése szerint az eltalált katonai bázis a háború előtt az ukrán hadseregé volt, most fontos kommunikációs és ellenőrzési pont a Krímben lévő orosz megszállók számára. Az ATES egy másik bejegyzésében azt írta, hogy az oroszok megkezdték állományuk egy részének evakuálását Dzsankojból, közben hozzáláttak a félsziget belsejében lévő repülőterek helyreállításához. Kifejtették, hogy a Feodoszija közelében lévő kirovszkei és a Kercs melletti baherovei légitámaszpontokról van szó.

Németország új katonai segélyszállítmányt adott át Ukrajnának, amely tüzérségi lövedékeket, Leopard 1 harckocsikat, géppuskákat, drónokat, egyéb fegyvereket és lőszereket tartalmaz – közölte a német védelmi minisztériumra hivatkozva a Jevropejszka Pravda. A hírportál Erin Hannigan századosra, az arizonai nemzeti gárda szóvivőjének közlésére hivatkozva beszámolt arról, hogy befejeződött az első ukrán pilóták F-16-os vadászgépeken végzett kiképzése az egyesült államokbeli arizonai katonai bázison.

Read More

Post Comment