Search by category:
Egyéb kategória

Tornagörgőn felújítanák az alapiskolát, átköltöztetik a tanulókat

Tornagörgőn felújítanák az alapiskolát, átköltöztetik a tanulókat

Kulcsár Péter

2024. 05. 24., p – 16:36

Az energiaköltségek csökkentése céljából Tornagörgő önkormányzata szeretné felújítani a falu alapiskoláját. Szeptembertől az óvoda épületében zajlik a tanítás – mondta a TASR-nek Danko Norbert polgármester.

Az iskola kétemeletes épülete a falu déli részén található. „Az elmúlt időszakban annyira megemelkedtek az energiaköltségek, hogy az ideiglenes átköltöztetés mellett döntöttünk” – mondta a polgármester. Hozzátette, az iskola energiaköltségei elérik az évi 40 ezer eurót, ami túl nagy teher egy körülbelül 1000 fős település számára.

Az önkormányzat szeretné felújítani, hőszigetelni az épületet, és kicserélni az ablakokat. A becslések szerint 340 ezer euróra rúghatnak a költségek, a Környezetvédelmi Alapnál pályáznak támogatásért.

„Meg akarjuk menteni az iskolát. Ez az egyetlen alapiskola a környéken, ahol szlovák és magyar tanítási nyelvű osztály is van” – magyarázta Danko. A felújítás után mintegy nyolcvan tanuló használhatná az iskolát, a falu az épület belső felújítására és a rossz állapotban levő csatornarendszer korszerűsítésére is pályázni fog támogatásért.

Read More

Post Comment