Search by category:
Egyéb kategória

Kassától Pozsonyig versenyeznek a veteránok, több dél-szlovákiai településen is áthaladnak

Kassától Pozsonyig versenyeznek a veteránok, több dél-szlovákiai településen is áthaladnak

Németi Róbert

2024. 05. 28., k – 07:01

Kassa/Jászó/Betlér/Magas-Tátra/Bajmóc/Pozsony |

Május 27-én, hétfőn vette kezdetét az 500 szlovákiai kilométer (500 km slovensých) című veterán autóverseny. „Az idei év kivételes lesz – az 500 km-es szlovákiai versenyt a FIVA-val (Fédération Internationale des Véhicules Anciens), a történelmi járművek tulajdonosainak és rajongóinak világméretű szervezetével együttműködve szervezzük meg” – közölték a veteran autók Kassára való vasárnapi megérkezése után a szervezők. 

Május utolsó hetén újra szebbnél szebb veterán autókkal találkozhatnak a Kassa és Pozsony között közlekedők. A hétnapos nemzetközi verseny során számos dél-szlovákiai településen is áthaladnak a gépjárművek. Míg a verseny első napját az ország keleti végében, Nagybári érintésével Kassán kezdték, a hét fennmaradó részében, konkrétan a mai nap (május 28-án kedden – a szerk. megj.) Mecenzéfen, Krasznahorkaváralján és Betlérben is áthaladnak. Ahogy arról a verseny szervezői csapata beszámolt, az idei évad kimondottan különlegesnek számít a rendezvénysorozat történetében, hiszen a történelmi gépjárművek tulajdonosait egybegyűjtő FIVA évente egyszer egy olyan országot választ ki, ahol a rallye-világversenyt megrendezik. 

„Az egy hétig tartó rendezvénysorozat keretén belül a világ 17 országából származó gyönyörű veterán autók és motorkerékpárok mutatkoznak be. Ezt az egyedülálló élményt gazdag kísérőprogram egészíti ki, amely a motorozás történetének  minden korosztályát képviselő szerelmeseit egyaránt lelkesíti. A rendezvény keretében történelmi repülőgépek átrepülésére is sor kerül a kassai Fő utca felett” – derült ki a szervezők hivatalos tájékoztatójából. 

A több szakaszra bontott verseny második, május 28-án kezdődött,  a Magas-Tátra felé vezető versenyszakasz során a nevezetes jászói apátságot, Rozsnyót és a betléri múzeum kastélyparkját is érintik a versenyzők. Az utóbbinál a jelenlegi tervek szerint 10:30 és 13:00 óra között egy mini-kiállítás keretében bárki szemügyre veheti a történelmi gépjárműveket, majd azt követően a dobsinai főtér érintésével indulnak tovább Poprád, majd végezetül a Magas-Tátra irányába. A legendás verseny egyébként a két világháború közötti időszakban született, az első 500 km-es szlovákiai verseny résztvevői 1937. június 20-án rajtoltak el. Az 500 km-es szlovák verseny modern története az 1970-es években kezdődött. Az 1974-es, úgynevezett emlékfogat volt az első veterán verseny Szlovákia mai területén. A versenyt 2021 óta egy új szervező által módosított formában élesztették újra, a versenyzők a Kis-Kárpátok öt körpályája helyett Szlovákia különböző részeire látogatna el a csodálatra méltó gépjárműveikkel. A történelmi verseny részletes programját és további információkat a www.500km.sk/program internetes hivatkozáson át tekinthetik meg az érdeklődők. 

Read More

Post Comment