Search by category:
Egyéb kategória

Tour de France – Turgis nyerte a murvás szakaszt

Tour de France – Turgis nyerte a murvás szakaszt

Mészáros Richárd

2024. 07. 07., v – 19:28

A francia Anthony Turgis nyerte vasárnap a Tour de France országúti kerékpáros körverseny kilencedik, murvás részekkel nehezített szakaszát, összetettben továbbra is Tadej Pogacar áll az élen változatlan előnnyel.

A szakasz rajtja előtt a norvég Uno-X Mobility fekete karszalagot viselő kerékpárosai az első sorban álltak fel, az egész mezőny a szombaton elhunyt André Drege emléke előtt tisztelgett. A Coop Repsol 25 éves norvég versenyzője az osztrák körverseny szombati királyetapján bukott lejtmenetben és az életét vesztette.

A hétfői pihenőnap előtt vasárnap a Troyes környéki 199 kilométeres táv várt a mezőnyre 14 murvás szektorral 32 kilométer hosszúságban és négy negyedik kategóriás emelkedővel.

Már a murvás szakaszok előtt okozott némi nehézséget a befújó oldalszél, a hatékony szökési kísérletek pedig az első murvás szakasz után indultak meg. A legelöl tekerő csoport szűk másfél perccel haladt az esélyesek csoportja előtt. Volt olyan murvás emelkedő, ahol a mezőny jelentős része megtorpant, sokan nem is tudtak tekerni, ezért fel kellett tolniuk kerékpárjukat.

Az összetettben második Remco Evenepoel 77 kilométerrel a cél előtt egy murvás részen ritmust váltott, de két legnagyobb riválisa, Pogacar és a címvédő Jonas Vingegaard átvette a tempóját. A hármas hiába ért fel a szökevényekre, a szlovén és a dán kerekes nem segített Evenepoelnak, így a trió végül visszamaradt a mezőnybe. A sárga trikós 22 kilométerre a céltól próbálkozott támadással, de mivel Vingegaard és egy csapattársa nem segítette őt, így Pogacar feladta a küzdelmet a kissé lemaradó Evenepoel örömére, azaz összetettben nem változtak a különbségek.

A szakaszgyőztes a szökevények nyolcfős csoportjából került ki. Jasper Stuyven az utolsó tíz kilométeren egyedül próbált meglépni, de 900 méterre a céltól utolérték, így sprint döntött az élbolyban, melyből Turgis bizonyult a leggyorsabbnak.

Read More

Post Comment