Search by category:
Egyéb kategória

Szabadon alkotni felnőttként is jó!

Szabadon alkotni felnőttként is jó!

Kürthy Judit

2024. 07. 07., v – 15:39

Dunaszerdahely |

Egy nyári délutánon találkoztam Németh Zsófiával, a szezon legutolsó felnőtt rajzköre után. Mesélt a rajzoláshoz fűződő érzéseiről, a tanítással kapcsolatos tapasztalatairól és jövőbeni terveiről is, melyek már a küszöbön vannak.

Év elején indult a felnőtt rajzkör Dunaszerdahelyen, az NFG Klubban. A foglalkozás vezetője a 26 éves Németh Zsófia képzőművész, tanár, aki jelenleg a komáromi Czafrangó Sylvia Művészeti Alapiskola munkatársa és három járásban, összesen négy településen, Ekecsen, Lakszakállason, Negyeden, illetve Vágfarkasdon tanít. 

Önálló, kreatív alkotás

A felnőtteknek tervezett foglalkozásai valamelyest különböznek a gyerekeknek tervezettektől. Ezek egy kicsivel érettebb, önállóbb gondolkodást igényelnek. Ugyan a munkahelyén is szabad teret kap, mégis örömmel tölti el, hogy az iskolán kívül, az idősebbeknek is segíthet a kibontakozásban. 

„A felnőtt rajzkör több mint két óra hosszú. Nem iskolai keretek közt történik, ezért szabadabban próbálhatok ki új ötleteket. A gyerek rajzkörhöz hasonlóan a felnőtt foglalkozásokon is van egy ráhangolás, majd a téma kidolgozása következik, majd a befejezés. Fontos, hogy keretezett legyen. Az új helyszín, az új emberek és a résztvevők eltérő tudása miatt is jó, ha előtte csak ismerkedünk a tervezett témával, az eszközökkel”

 – magyarázta Németh Zsófia, majd hozzátette, hogy a jelentkezők többnyire nagyon sokfélék. Mindenki más motivációval érkezik, vannak, akik nem foglalkoznak rajzzal a hétköznapokban, de már megtanultak új dolgokat és olyanok is, akik egyszerűen csak kreatív közegben szeretnének lenni. A felnőtt résztvevőktől több önállóságot vár el, ami sokak számára meglepő. Vannak, akik az első percekben még bátortalanabbak, bizonytalanok ebben az ismeretlen helyzetben, de fokozatosan, a foglalkozás során ők is feloldódnak.

Meghatározó élmények

Legkorábbi meghatározó rajzélményei művészeti iskolájához, a nagymegyeri Janiga József Művészeti Alapiskolához kötődnek, ahol Fábik Erzsébet és Bott Maya képzőművészek is tanították őt. Emlékszik a festékek illatára, az eszközökre. Ekecsen, az Arany János Alapiskolában tanult, ahol a Czafrangó Sylvia Művészeti Alapiskola kihelyezett tanáraként ma is dolgozik, itt összesen 4 csoportot vezet. A középiskolát a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakgimnáziumban folytatta festő szakon, majd Egerben, az akkori Eszterházy Károly Egyetem folytatta tanulmányait, ahol természetművészként végzett. Szakdolgozatában a közösségi művészetről értekezett, ami nagyon közel áll ahhoz, amit ma is csinál. Diplomamunkáját pedig a családi kapcsolatok fontosságáról, generációs öröklődésről készítette: ruhaszárító gépben talált szöszökből alkotott mintát egy kötényruhára. 

Népszerű a rajzdiszkó

Felnőtt rajzkör egy egyedülálló program a környéken. 

„Sokakkal beszélgettem és egyre többen fejezték ki igényüket arra, hogy rajzolnának. Fiatalabb felnőttek, szülők és idősebbek is érdeklődtek. Szeretnék majd pályázni a foglalkozásokra a Vekker Műhely segítségével, amelyekbe már belevinnék drámapedagógiai elemeket is”

 – tette hozzá. Az eddigi hat alkalom nagyon népszerű volt a jelentkezők körében, ezért jövőre is szeretné folytatni, már komolyabb eszköztárral. 

A legnagyobb visszhangot kiváltó alkalom a rajzdiszkó volt. Ezen összekötötte a zenét az alkotással, ami a résztvevőket is még felszabadultabbá tette. Egy budapesti ismerőse, Poór Dorottya által inspirálódott, aki már szervezett hasonlót és őt is bíztatta, hogy bátran fogjon bele. Kicsit módosított rajta a hely adottságainak és a témának megfelelően, de itt is ugyanúgy a kreatív munkán volt a hangsúly. Szerette volna az önkifejezés érzelmi megjelenítését kihangsúlyozni. A foglalkozás felvezetésében az volt a feladat, hogy a résztvevők találják meg az egyes érzelmekhez társítható formákat és színeket. Négy hangulatot választottak is, miközben egy-egy hasonló dalt hallgattak végig. A rajzdiszkóban a szabad alkotás örömén volt a hangsúly, valamint a szabad mozgásén, ugyanis a festés közben mozoghattak, táncolhattak a zenére, és ezt a mozgást a vonalak megalkotásánál is használhatták. 
 

Nincs szükség előképzettségre

A program kiírásában szerepelt, hogy a rajzkörhöz semmilyen előképzettség nem szükséges. Emiatt különböző tudású emberek érkeznek, ami nem baj. A tapasztalat azt mutatja, hogy a résztvevők nagyon összeszedik magukat és megpróbálják a lehető legtöbbet kihozni magukból. 

„Minden alkalommal tanulok valamit én is. A gyerekeknél főleg az a feladatom, hogy összeszedjem őket, hogy koncentráljam a figyelmüket. A felnőtteknél pedig el kell érnem azt, hogy elengedjék magukat, hogy ne kövessék annyira a szabályokat és a fantáziájukra hagyatkozzanak”

 – jegyezte meg. 

Németh Zsófia jelenleg is tanul, a győri Széchenyi István Egyetem gyógypedagógia szakára jár levelező tagozaton. Egész eddigi pályája során mindig is érdekelte az alkotás közösségformáló ereje. 

„A képzőművészetben az emberi oldal érdekel a legjobban, amikor egy művészeti alkotás megszólítja, megmozgatja az embereket és kapcsolatok jönnek létre általa”

 – zárta végül. Legközelebb a Gombaszögi nyári táborban találkozhatnunk vele, itt az úgynevezett Rajz Lounge című programmal várja az érdeklődőkkel. Szeptembertől pedig indul a klubszezon, mikoris újra az NFG Klub inspiráló terébe várja a jelentkezőket. 
 

Read More

Post Comment