Search by category:
Egyéb kategória

350 ezer eurót kapott a gombaszögi pálos kolostor megmentésére a Sine Metu Pt.

350 ezer eurót kapott a gombaszögi pálos kolostor megmentésére a Sine Metu Pt.

Mészáros Richárd

2024. 05. 29., sze – 20:58

Az EU-s támogatásoknak köszönhetően folytatódik a rozsnyói járásbeli Szalóc (Slavec) községhez tartozó gombaszögi pálos kolostor helyreállítása. A Sine Metu Polgári Társulás közel 350 ezer eurót kapott a munka elvégzésére. A polgári társulás a magyarországi Aggteleki Nemzeti Parkkal közösen pályázott az Interreg program keretében – tájékoztatott Orosz Örs, az egyesület elnöke.

A közel 1,3 millió eurós összegből a polgári társulás 348 ezer eurót tud lehívni a gombaszögi kolostor helyreállítására.

A támogatás egy részét a következő két és fél évben a régészeti kutatások folytatására fordítják. „A Szlovák Örökségvédelmi Hivatal nem engedélyezi a további ásatásokat – mondta Orosz, és hozzátette, reméli, sikerül megegyezniük a műemlékvédőkkel.

A munka támogatásból finanszírozott második szakasza egyebek között a kolostor romjainak konzerválása.

Az Aggteleki Nemzeti Park a martonyi kolostor megmentésére fordítja a támogatás összegét. A két kolostor régen egy vezetés alatt állt, a gombaszögi inkább gazdasági, a martonyi spirituális központ volt.

A gombaszögi pálos kolostor első írásos említése 1371-ből származik. 1566-ig működött, majd a szerzeteseket elűzte a Bebek család, és reneszánsz erőddé alakította át az épületet. Az elmúlt években a Sine Metu egyesület megtisztította a területet, feltárta az eredeti épületek egy részét, harangtornyot, kilátót és járdát épített és információs táblákat helyezett ki a területen.

Read More

Post Comment