Search by category:
Egyéb kategória

Ritkán látott FOTÓK a Winnetou forgatásáról: Pierre Brice teljesen más volt a kamerán kívül, mint a filmkockákon!

Ritkán látott FOTÓK a Winnetou forgatásáról: Pierre Brice teljesen más volt a kamerán kívül, mint a filmkockákon!

Mislay Edit

2024. 05. 29., sze – 19:03

A nyár elválaszthatatlanul egybefonódik a Winnetouról szóló filmekkel, a francia Pierre Brice († 86) tizenegy filmben bújt a legendás apacs törzsfőnök bőrébe. Bár a kamera előtt komoly profiként viselkedett, a kamerán kívül nagy nevettető volt.

Természetesen ennek jegyében zajlott az élet a kultikus westernsorozat kulisszái mögött is, amely Az Ezüst-tó kincsével indult útjára 1962-ben. Ekkor tűnt fel először Winnetou mellett vértestvére, Odl Shatterhand, akit Lex Barker († 54) alakított.

Az Ezüst-tó kincse indította el a „Winnetou-mániát”, amely a mai napig tart. 1968-ig összesen tizenegy Winnetou-film készült, és még Lex Barker távozása sem állította le a forgatásokat – a szerepét Stewart Granger vette át.

Építész akart lenni

„Egy pillanatra sem bántam meg, hogy Pierre-t választottam” – nyilatkozta annak idején Brice felfedezője, Harald Reinl († 78) filmrendező. Pierre Brice, eredeti nevén Pierre Louis Le Bris 1929. február 6-án született a franciaországi Brestben. Más kamaszokkal ellentétben a fiatal Pierre pontosan tudta, hogy mivel szeretne foglalkozni felnőttként. És nem a színészet volt az. Az építészet vonzotta.

Első nagy sikerét 1962-ben aratta, amikor Horst Wendlandt német producer kiválasztotta egy indiánokról szóló filmbe. Az apacs törzsfőnök szerepe végül világhírt hozott neki, és az emberek egy csapásra megkedvelték. Az Ezüst-tó kincse (1962) után még három film készült Pierre-rel: Winnetou I (1963), Winnetou II (1964) és Winnetou III (1965).

A Winnetou-filmek hatalmas népszerűségének köszönhetően később további filmeket is készítettek Pierre-rel. A színész 1992-ben állami kitüntetést kapott Németországban a német–francia kapcsolatok erősítéséért.

Nevetésbe fulladt jelenetek

A Winnetou közel 12,5 millió nézővel a második legnézettebb film lett a csehszlovák mozikban. A szórakozásról, a jókedvről a forgatások során a két főszereplő gondoskodott. A vértestvérség megkötésének híres jelenetét például jó néhányszor fel kellett venni. Pierre Brice és Lex Barker is többször nevetésben tört ki, amikor kezet fogtak és azt mondták egymásnak, hogy „testvér”. Brice-ről a forgatás szünetében készült egy fürdőnadrágos fotó is, amint épp úszni indult. A színészek a lakókocsiban sok időt töltöttek kártyázással is.

„Amikor Pierre elkezdett hülyéskedni, nem tudta, mikor kell abbahagyni. Néha a rendező nagyon dühös lett, mert a kamera előtt is nevettünk, és el kellett halasztani a forgatást” – emlékezett vissza Old Shatterhand alakítója.

(pluska.sk)

Read More

Post Comment