Search by category:
Egyéb kategória

Házi készítésű FOCACCIA: hamisítatlan olasz ízeket kapunk

Házi készítésű FOCACCIA: hamisítatlan olasz ízeket kapunk

Száz Ildikó

2024. 06. 28., p – 13:20

Nem tudja, mit főzzön, de újítana valamit a repertoárján? Próbálja ki ezt az isteni kenyérlángoshoz hasonló olasz ételt!

Recept 6-8 személyre, elkészítés 2 óra, sütés 20 perc.

Hozzávalók a tésztához:
500 g sima liszt
élesztő 500 g liszthez (7 g szárított vagy 21 g friss)
2 teáskanál cukor vagy méz
10 g (2 teáskanál) só
4 evőkanál olívaolaj + a locsoláshoz és a tálaláshoz
320-340 ml langyos víz

Hozzávalók a körethez:

3 szál friss rozmaring
200 g olajbogyó
2 teáskanál pelyhes vagy durva só a szóráshoz

Az elkészítés módja:

Készítsünk kovásztésztát egy kis lisztből, némi cukorból (vagy mézből), élesztőből és néhány evőkanál langyos vízből.
Keverjük össze a maradék lisztet a sóval és a maradék cukorral vagy mézzel, készítsünk egy mélyedést a lisztkupac közepén, és öntsük bele az elkészített élesztőt, az olívaolajat, majd fokozatosan adjuk hozzá a maradék langyos vizet (az egész folyamatot elvégezhetjük egy kampós konyhai robotgépben is).

Gyúrjuk össze, hogy lágy és kissé ragacsos tésztát kapjunk. A focaccia tészta lágyabb (magasabb a víztartalma), mint a normál kenyértésztának. Ezért szükség esetén adjunk hozzá lisztet vagy vizet. Tegyük a tésztát egy kiolajozott tálba, fedjük le fóliával vagy nedves ruhával, és hagyjuk először kelni (a tészta térfogata a kétszeresére fog nőni).

Vegyük ki a tésztát, olajozott kézzel nyújtsuk ki a kívánt méretre, és hajtsuk bele egy kiolajozott formába (kb. 25 x 35 cm-es méret).
Az ujjainkkal mélyedéseket készítünk a tésztába, belenyomkodjuk a felszeletelt olajbogyókat, megszórjuk a focaccia-t kevés olajjal elkevert, apróra vágott rozmaring szálakkal, megszórjuk a tésztát pelyhes sóval, és még több olajjal meglocsoljuk. néhány percig letakarva hagyjuk kelni, majd 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből, a focaccia-t olajjal meglocsoljuk, hagyjuk kissé kihűlni, és tálaljuk.

Read More

Post Comment