Search by category:
Egyéb kategória

Tour de France – Groenewegen célfotós sprintsikere

Tour de France – Groenewegen célfotós sprintsikere

Mészáros Richárd

2024. 07. 04., cs – 18:00

Dylan Groenewegen nyerte a Tour de France országúti kerékpáros körverseny hatodik szakaszát, az összetett élcsoportjában nem történt változás.

A mezőny csütörtökön Maconból vágott neki a Dijonig tartó 163,5 kilométeres távnak. Mivel csupán egyetlen kategorizált emelkedő, az etapon korán helyet kapó negyedik kategóriás kaptató nehezítette a bringások dolgát, a mezőnyhajrát egyedül a várt oldalszél akadályozhatta meg, érdemi szökés nem alakult ki. Az idő menet közben kitisztult, az erősödő szélben pedig nyolcvan kilométerrel a cél előtt szakadt szét a mezőny – a sárga trikós szlovén Tadej Pogacar csapattársaitól elszakadva tekert az első bolyban –, ám mivel még messze volt a cél, rövidesen újra összeálltak a sorok.

A sprintbefutóban a májusi Tour de Hongrie-n szerepelt, holland bajnok Dylan Groenewegen bizonyult leggyorsabbnak, amint a célfotón kiderült, kevéssel megelőzve az egy nappal korábban ugyancsak második belga Jasper Philipsent. A harmadik helyen a zöld trikós, hétfői szakaszgyőztes eritreai Biniam Girmay végzett. Groenewegen – aki napszemüvegének orrán Batmanére emlékeztető, különleges aerodinamikai elemet viselt – pályafutása során hatodszor ünnepelhetett a francia körversenyen.

Az esélyesek valamennyien a mezőnnyel értek célba, így a Giro d’Italián címvédő Pogacar változatlan előnnyel őrzi a sárga trikót.

6. szakasz, Macon-Dijon, 163,5 km:

1. Dylan Groenewegen (holland, Jayco AlUla) 3:31:55 óra
2. Jasper Philipsen (belga, Alpecin-Deceuninck) azonos idővel
3. Biniam Girmay (eritreai, Intermarché-Wanty) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 26:47:19 óra
2. Remco Evenepoel (belga, Soudal – Quick-Step) 45 mp hátrány
3. Jonas Vingegaard (dán, Visma-Lease a Bike) 50 mp h.

Pénteken az első időfutam, a Nuits-Saint-Georges és Gevrey-Chambertin közötti 25,3 kilométer vár a kerékpárosokra. A Tour július 21-én – története során először nem Párizsban vagy annak környékén – zárul a Monaco és Nizza közötti egyéni időfutammal.

Read More

Post Comment