Search by category:
Egyéb kategória

Több mint tíz évvel ezelőtt találtak először tigrisszúnyogot Szlovákiában

Több mint tíz évvel ezelőtt találtak először tigrisszúnyogot Szlovákiában

Mészáros Richárd

2024. 07. 04., cs – 18:56

Több mint egy évtizeddel ezelőtt találtak először tigrisszúnyogot Szlovákiában, Kassán. Számos dél- és nyugat-európai országban meghonosodott már ez az invazív faj, például Ausztriában, Magyarországon és Svájcban – tájékoztatott Nasir Jalili, a pozsonyi Szlovák Egészségtudományi Egyetem Orvosi Karának mikrobiológusa és parazitológusa.

„Még ha ez a faj meghonosodik is az országban, pánikra egyelőre nincs ok” – mondta a tudós, és hozzátette ez a szúnyogfaj az utóbbi hetekben elszaporodott Szlovákiában, és képes terjeszteni például a Tahyna vírust.

„Ehhez a virémia stádiumában kell lennie a vírusnak az emberek vérében. Ahogy melegszik az éghajlat, nőni fog az ilyen vírusfertőzések kockázata is” – magyarázta Jalili, és rámutatott, hogy például ezek a szúnyogok terjesztik a nyugat-nílusi vírust, amelyek Szlovákiában már régóta jelen vannak.

Pozsonyban helyi populációja jött létre az invazív ázsiai tigrisszúnyognak, a fajt tavaly észlelték a fővárosban, Főrév (Ružinov) városrészben, a megfigyelések szerint sikerült áttelelnie és megtelepednie.

A tigrisszúnyog Ázsiából terjedt el az áruszállítás, például a gumiabroncsok behozatala révén. 22 féle vírust hordoz, köztük a dengue-, a chikungunya-, a zika- és a sárgalázvírust.

Idén először egy Japánból, Koreából, Kínából és Oroszország keleti régióiból származó invazív szúnyogfajt, az Aedes japonicus japonicus fajt is megtalálták Kassán. A nőstény szúnyogokat a Csermely-völgyben (Čermeľ) és az állatorvosi és gyógyszerészeti egyetem (ÚVLF) területén fogták be februárban és márciusban, amikor az átlagosnál melegebb idő volt a városban.

Read More

Post Comment