Search by category:
Egyéb kategória

Agyonlőttek Ciszjordániában egy 26 éves török-amerikai palesztin-barát aktivistát

Agyonlőttek Ciszjordániában egy 26 éves török-amerikai palesztin-barát aktivistát

Kulcsár Péter

2024. 09. 07., szo – 08:54

Agyonlőttek Ciszjordániában pénteken zavargásokon egy 26 éves török-amerikai palesztin-barát aktivistát, az izraeli hadsereg kivizsgálja a történteket.

Ciszjordánia északi részén, Náblusztól délkeletre, a palesztin Beita városban az izraeli telepek terjeszkedése elleni palesztin tüntetésen a szemtanúk és a palesztin média szerint a hadsereg katonái lelőtték Aysenur Ezgi Eygi török származású amerikai aktivistát.

A 26 éves nőt fejbelőtték, a Vörös Félhold mentőszolgálat járműve kritikus állapotban a nabluszi Rafidia kórházba szállította, ahol az orvosok megállapították a halálát.

A megölt nő a Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom (International Solidarity Movement, ISM) aktivistája volt. Az izraeli hadsereg azt közölte, hogy a tiltakozó palesztinok kövekkel dobálták a katonákat, akik a fenyegetést jelentő személy felé lőttek. Az esetet kivizsgálják.

Az Egyesült Államok nagykövetsége bejelentette, hogy kiderítik az incidens körülményeit, Törökország pedig elítélte a „Netanjahu-kormány által elkövetett gyilkosságot”.

Néhány órával később a Náblusztól délre fekvő Kariot nevű palesztin faluban agyonlőttek otthonában egy 13 éves palesztin lányt, miközben szélsőséges izraeli telepesek összecsaptak a falu palesztin lakóival.

Palesztin jelentés szerint a telepesek civileket támadtak meg a faluban, de a lányt ért lövés szerintük a hadsereg katonáinak fegyvereiből származott. Izraeli biztonsági források szerint lehetséges, hogy az izraeli telepesek nyitottak tüzet a faluban.

Ciszjordániában az elmúlt évben, a Hamász terrorszervezet október 7-i támadását követően az izraeli csapatok mintegy 5000 körözött palesztint tartóztattak le, akik közül több mint kétezren a Hamászhoz tartoztak.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint azóta több mint 670 ciszjordániai palesztint öltek meg. Az izraeli hadsereg szerint túlnyomó többségük tűzharcban vesztette életét az izraeli katonákkal folytatott összecsapásokban.

Read More

Post Comment