Search by category:
Egyéb kategória

Magyar Kulturális Hét Pozsonyban

Magyar Kulturális Hét Pozsonyban
Tallósi Béla
2021. 06. 04., p – 17:31

2021. június 4., péntek – 18:02
Friss ikon
Off

Törzs

A kedvcsináló csemegézést a gazdag kínálatból a kiállításokkal kezdjük, melyek a Magyarország Pozsonyi Nagykövetsége és a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet (MKI) szervezésében megvalósuló Magyar Kulturális Hét zárása után is tartanak majd, és látogathatók. 

Kerekes István Életmesék fotósszemmel című kiállítását június 14-én 17.00-kor nyitják meg a Magyar Kulturális Intézetben. Kerekes István kedvenc műfaja a szociofotó és a portré. Yelena című fotójával 54 országban több mint 600 díjat nyert. 2018-ban – a legfiatalabb alkotóként és első magyarként – megkapta a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (FIAP) legmagasabb szintű kitüntetését, a Kiváló Művész gyémánt hármas fokozatot. A kiállítás Kerekes István fotós életmeséivel július 2-ig tekinthető meg.

Vonal- és betűmetamorfózisok a címe Konok Tamás festőművész (1930–2020) kiállításának, melyet június 15-én 17 órakor nyitnak meg a Z-Galériában. Konok Tamás a magyar konstruktív-konkrét művészet nemzetközileg is ismert alkotója. Az 1980-as évektől főleg a képiség és a metamorfózis viszonya foglalkoztatta. Kiállításán a változó szélességű vonallal vagy betűvel és színnel teremtett tér-idő struktúrákat hely és idő nélküli dimenziókba emeli. A kiállítás kurátora N. Mészáros Júlia művészettörténész. Konok Tamás struktúrái július 25-ig tekinthető meg a pozsonyi tárlaton. 

A Több mint szomszéd rendezvénysorozatot június 13-án 19 órakor a Szent Márton-dómban ünnepi hangversennyel, Szarka Tamás nagyszabású Missa Missio című miséjével nyitják meg. Szarka Tamás Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző irodalmi értékű szövegein túl dalait a már jól ismert, sajátos stílus jellemzi. A Missa Missiót Szarka Tamás és zenekara adja elő, közreműködik a komáromi Schola Mariana – karvezető Orsovits Yvette. 

A muzsikát életrajzi-történeti kiállítás is megidézi a kulturális héten. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában június 16-án 15.30-kor rendhagyó kiállításmegnyitóval tárják közönség elé a Lehár Ferenc – a komáromi operettkirály című anyagot. A kiállítás megnyitását egy beszélgetés vezeti be, melyen Lehár munkásságát Baranyi Ferenc költő, író, műfordító méltatja. Beszélgetőtársa is lesz, Klemen Terézia, Az operettkirály – Lehár Ferenc életútja című könyv társszerzője. S hogy a zene, illetve az ének ténylegesen is felcsendüljön, a megnyitón közreműködik Nagy Ibolya operettprimadonna és Klein Otokár operaénekes.

A mozgókép műfajával is képviselteti magát a zene: a Cziffra 100, vagyis a Cziffra György-emlékév alkalmából filmvetítés lesz június 14-én 19 órától a Magyar Kulturális Intézetben. 2021-ben a magyarországi és a nemzetközi zenei élet a világhírű zongoraművész emléke előtt tiszteleg, születésének 100. évfordulója alkalmából. Az UNESCO-val közösen ünnepelt emlékév célja, hogy bemutassa és továbbvigye Cziffra György életének és munkásságának szellemi és művészi örökségét.

Még mindig zene, de már színházi dramaturgiával. A Prímási palota Tükörtermében június 15-én 19.00-kor látható-hallható a budapesti Radnóti Színház Bartók Béla-emlékév alkalmából készített előadása, Bálint András és Fülei Balázs levélkoncertje, a Viva Bartók!, Galgóczy Judit rendezésében. Fülei Balázs Liszt-díjas zongoraművész és Bálint András Kossuth-díjas színművész közös estje Bartók két hangját szólaltatja meg. A felcsendülő zongoradarabok Bartók zenébe szublimált lelki énjének, a felhangzó részletek pedig Bartók magánjellegű megnyilatkozásainak, emberi kapcsolatainak, szeretetének, szarkazmusának, figyelmességének fragmentjei. 

Egy másik színházi élményt is kínál a magyar kulturális hét: Csányi Sándor színházi estjét, egyszemélyes vígjátékát, a Hogyan értsük félre a nőket?, amely június 16-án 19 órától nézhető meg az Új Színpadon. 

Előadás és beszélgetős műsor is gazdagítja a kínálatot. A Pozsonyi Kifli szervezésében a Baross Gábor és Pozsony témában tart előadást június 20-án 16.00-tól a Vörös Rákhoz lapolvasóban Roman Delikát és Korpás Árpád idegenvezető. 

A Családi portré sorozat június 14-én 18 órakor kezdődik a Magyar Kulturális Intézetben: a közönség Dráfi Mátyás Jászai Mari-díjas színművésszel, Lőrincz Zsuzsanna képzőművésszel és Lőrincz János fotóriporterrel találkozhat.

A Hviezdoslav téri szabadtéri színpadon  június 17-én kezdődő programok műfaja is változatos, mindenki megtalálja köztük a kedvére valót, zenéből, irodalomból vagy akár plakátművészetből. 

Lesz táncház Berecz Istvánnal és a Bajkó Zenekarral, s ugyanők koncertet is adnak. A Kaláka együttes Csak az egészség meglegyen című koncertjét hozza el a pozsonyi közönségnek. Fellép továbbá a Hot Jazz Band, Hushegyi „Johnny János” & The Butchers, a Rajkó Zenekar, Palya Bea és Zenekara, a Lilienn & Kónyai Tibor Duó. A Magyar Operettgálán kiváló művészek előadásában hangzanak el a magyar operettirodalom halhatatlan melódiái.

A Carlton Szálló teraszán lesz Irodalmi társalgó: Háy Jánossal Récsei Noémi beszélget. A Garagulya társulat régi vásári komédiások boszorkányos ügyességével gólyalábas bemutatót tart a téren gyereknek és mindenkinek, aki kíváncsi az ilyen látványos attrakcióra. A Vajanský rakparton pedig a 2021 – A Visegrádi Csoport 30 éve című plakátkiállítás lesz megtekinthető június 15. és július 30. között.

A Több mint szomszéd rendezvényei az aktuális járványügyi szabályok betartása mellett látogathatók.

Bevezető
Pozsony |

Hetedik alkalommal rendezik meg idén a Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét Pozsonyban rendezvénysorozatot. A június 13. és 20. között tartó eseménysorozat zenei és színházi előadásokat, kiállításokat, filmvetítést és számos egyéb programot kínál. A műsorfolyamot négynapos szabadtéri zenei és gasztronómiai fesztivál, valamint kézműves vásár zárja.

Település / hely
Pozsony

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Tallósi Béla

Read More

Post Comment