Search by category:
Egyéb kategória

Újraindítás köhögő motorral
Hegedűs Norbert
2020. 07. 15., sze – 07:56

2020. július 15., szerda – 11:30
autógyár
Friss ikon
Off

Törzs

Az autóipartól való függés még Zuzana Čaputová államfő évértékelő beszédébe is bekerült, és szinte mindenki azt hangoztatja, tényleg eljött az idő, hogy az ország már ne összeszerelő üzemként működjön. Az autóipar a múlt, Szlovákia jövője a digitális és a zöld technológiák, melyek magasabb hozzáadott értéket termelnek.

Nem véletlen, hogy felerősödött az autóiparról zajló vita, hiszen a globális koronavírus-járvány felszínre hozta az ágazat minden gyenge pontját. A külföldi kereslet eltűnése a hazai termelés és export látványos összeomlásához vezetett áprilisban és májusban, és csak az állam anyagi segítségének köszönhető, hogy az ágazatban eddig nem voltak tömeges elbocsátások. Az autógyárak képviselői biztatnak, hogy éves szinten nem lesz annyira rossz a helyzet, de a járvány második európai hulláma mély válságba sodorhatja az ágazatot. Ennek tükrében meglepő lehet az az együttműködési nyilatkozat, amelyet a szlovák kormány írt alá múlt héten a Volkswagennel.

Ebben Szlovákia legnagyobb autógyára 500 millió euró további befektetést ígér a dévényújfalui gyárban, ami 2000 új munkahelyet jelentene.

Ennek fejében a kormány egy autóiparra szakosodott oktatási intézmény létrehozását ígéri, továbbá bérlakások építését a gyár közelében, valamint a helyi tömegközlekedés látványos javítását. A dokumentum csak a kormányhivatal túlbuzgó sajtósainak köszönhetően került napvilágra, és a cél nyilvánvalóan az volt, hogy meggyőzze a Volkswagent: Szlovákia ideális új helyszín a Törökországban nemrég kútba esett befektetés számára.

Nem kellett sokat várni a kritikus hangokra, melyek szerint a kormány lépése elhibázott, és véget kell vetni az autóipar támogatásának. Úgy vélem azonban, minden probléma és kétség ellenére érdemes kitartani az autóipar mellett, mert még legalább egy évtizedig a szlovák gazdaság húzóágazata maradhat. A Volkswagen ma Szlovákia legnagyobb vállalata, és az egész gazdaság számára fontos, hogy ez a lehető leghosszabb ideig így maradjon. Érdemes küzdeni az új modellek gyártásáért, legyenek ezek belsőégésű motorokkal felszerelt modellek vagy elektromos autók.

Könnyű az autóiparra rásütni az összeszerelő üzem billogát, azonban sokrétű iparágról van szó, nagy számú helyi beszállítóval. Persze az ágazat külföldi piaci függősége valós gond, de a globális koronavírus-járvány olyan specifikus helyzetet teremtett, amely minden exportorientált iparágat nehéz helyzetbe hozott. Mindez nem azt jelenti, hogy le kell mondani az új húzóágazatok kiépítéséről. Épp ellenkezőleg, már így is sok időt pocsékoltunk el, hiszen egy sikeres új iparág felépítése évekig, akár évtizedekig is eltarthat, éppen ezért a gazdaság meglévő pilléreit nem szabad mostohagyerekként kezelni. Még mindig érvényes, hogy az autóipar biztosíthatja Szlovákia számára azt az idősávot, mely alatt lehetőségünk lesz a jövő húzóágazatainak megteremtésére.

A globális autóipar csakugyan nagy kihívásokkal néz szembe, ezért fontos, hogy a Szlovákiában működő autógyártók érezzék, hogy a kormányra stratégiai partnerként tekinthetnek ezek leküzdésében. Így biztosan lesz jövője az autóiparnak Szlovákiában, és nem fog minket Detroit réme fenyegetni.

Bevezető

Több közgazdász figyelmeztet már jó ideje arra, hogy a szlovák gazdaság egészségtelen mértékben függ az autóipartól, és ez a kritika az elmúlt hónapokban csak erősödött.

Rovatoldalon kiemelt
Nem kiemelt

Komment kikapcsolva
Bekapcsolva

Bevezető mint galéria
Ki

Szerző
Dudás Tamás

Read More

Post Comment